Miért? Helytelen?
A természetben a fajok is, az egyedek is versengenek egymással, de ez így van a kettő közötti „halmazok” esetén is, az egyes fajták (embereknél nagyrasszok), változatok is versengenek egymással. Pontosabban az egyedek versengenek egymással itt is, de egy egész fajtánál, változatnál előforduló tulajdonság tulajdonképpen a fajta, változat egésze számára is versenyelőnyt jelent.
Másik oldalról a fajok is, egyedek is, így a fajták, változatok nem csak versengenek, hanem együtt is működnek, kooperálnak is egymással, mert ebből minden egyed profitál.
Harmadik oldalról persze az adott faj genetikai változatossága is fontos, pont ezért lehet, hogy az erőforrásokért, a szaporodás jogáért erős a verseny, az egyes egyedek ezekért történő küzdelme nem feltétlenül fatális, nem feltétlenül jár a másik egyed elpusztításával. Illetve ebből a szempontból előnyös lehet a különböző fajták, változatok, egyedek genetikai állományának keveredése is.
Ezek a látszólag ellentétes viszonyulások úgy a természetben egy optimális egyensúlyban állanak egymással, ha egy adott fajnál nem, az a fajt a többi fajjal szemben teszi versenyképtelenebbé.
A rasszizmussal nem az a gond, hogy biológiai szempontból előnytelen, bár lehet firtatni azt, hogy a fajon belüli versengés, kooperálás, genetikai sokszínűség szempontjából mennyire torzult látásmód, mennyire előnyös az emberi faj számára. A rasszizmus inkább morális, racionális szempontból támadható, nem természettudományos szempontból. Az ember részben pont attól ember, hogy nem csak evolúciós hatások alakítják a működését, hanem filozófiai szempontból magasabb rendű tényezők is, objektív, racionális gondolatok is. Nem csak javarészt genetikai okokra visszavezethető ösztönök, érzések, hanem tanult, kulturális jellegű tényezők is.
Mit jelent ez a kérdés?
Eleve, hogyan értelmezi a rasszizmust, mint olyat, és mit ért az alatt, hogy biológiailag.
És miért lenne eleve, akár biológiailag, akár másképp helytelen. Bár ez függ a pontos definíciótól is.
A rasszizmus biológiai, faji megokolása, az ideológiája helytelen.
A szemmel láthatóan elkülönülő rasszok között nincsenek olyan eltérő "fajtatulajdonságok", amilyet a rasszizmus állít.
Minden felvetett különbség vagy hamis, vagy létezik, de kulturális, nem pedig rasszjellemző.
Ergo: csak külső tulajdonságok alapján rasszokat minősíteni biológiai eltérés terén hamis.
Valaki elmondaná, hogy miért lettem nullára leszavazva? Sehol egy érv, csak a a piros gomb nyomkodása.
Tessék, ha nekem nem hisztek Boldogkői Zsoltnak talán igen. Az idegenekkel szembeni gyanakvás ösztönös, tehát a rasszista gondolkodásnak van biológiai alapja. Lehet ezen kifinomult úriemberként és úrihölgyként szörnyülködni, de az ösztönök létét tagadni kár és tudománytalan. A lusták kedvéért kimásoltam a fontosabb részeket:
"Az ember alapvető vonásának tűnik, hogy egyéntől függő mértékben, más népekkel szemben hajlamosak vagyunk előítéleteket gyártani.
Az emberi viselkedés egyik legalapvetőbb meghatározója a törzsi ösztön. Ez az agyunkba égetett genetikai mechanizmus elvakítja az ésszerű gondolkodást, relativizálja az igazságot, csak a törzsi hovatartozás létezik számára. A törzsi ösztön egy leegyszerűsített világképet generál: ha közénk tartozol, igaz ember vagy, s helyesek a nézeteid; ha viszont ellenünk vagy, akkor alávaló vagy, s bármit mondasz, hamis igét hirdetsz. Az ősi közösségekben ez egy rendkívül fontos ösztön volt, hiszen az ellenséges környezetben az egyéni és a csoportszintű túlélés a mindennapok része volt."
Na mármost, rasszizmus alatt ennek az ösztönnek az ideológiákkal felturbózott változatát értjük, viszont az ideológiákkal nem a természettudományoknak kell foglalkoznia, arra ott vannak a bölcsészek és a társadalomtudósok. A rasszizmus tehát nem biológiailag helytelen, mert nem is foglalkozik vele, hanem társadalmilag az.
"Valaki elmondaná, hogy miért lettem nullára leszavazva? Sehol egy érv, csak a a piros gomb nyomkodása. "
Én ugyan nem pirosoztam, de szerintem félreértetted, éppen az a lényeg, hogy biológiailag nem támasztható alá a rasszizmus ideológiája, márpedig éppen azt próbája tenni. Itt nem a rasszizmus okát vizsgáljuk, hanem a rasszizmus filozófiáját és saját okmagyarázatát.
Éppen azért, mert hamis biológiai alapokkal próbál társadalmi, kulturális különbségeket megokolni.
A #8-beli válaszod alapján arra gondoltam, nem vagy eléggé járatos a témában, de azért véleményed van, még ha kissé hiteltelen is. A reklamációd viszont azt mutatta, hogy alapvető félreértésekben vagy a témát illetően. Ha ilyen szerzőket olvasol, ezen nem is csodálkozom.
A rasszizmus fogalmilag az ember viszonya a fajokhoz. Mégpedig az emberi faj egyes csoportjaihoz, és etnikai alapon próbál alapvető, biológiai különbségeket tenni. Ebben az a "helytelen", hogy ilyen különbségek nincsenek. A különbségek nem biológiaiak, hanem kulturálisak, és jól meghatározott (nem biológiai) okokra vezethetők vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!