Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mik azok az ízek? Mitől lesz...

Mik azok az ízek? Mitől lesz valami finomabb?

Figyelt kérdés

Szóval

Mondjuk van egy jó minőségű drága bor vagy egy mindenféle ritka és elvileg finom alapanyagokból összerakott étel, akkor mitől lesznek olyan finomak? eltekintve attól hogy finomabbnak gondoljuk, mik azok az anyagok amiktől finomabb lesz a pl borban érlelt kéksajt a bolognai tetején? magába szív kicsi anyagot a sajt pl a borból? és azok az izanyagoktól finomabb lesz? hogyan van ez az egész valaki elmagyarázná nekem?


2016. nov. 18. 21:28
 1/3 A kérdező kommentje:
Vagy a tölgyfa hordóban érlelt likőr, akkor az most magába szív bizonyos finom anyagokat a fából? ami más fákban nincs meg?
2016. nov. 18. 21:29
 2/3 anonim válasza:

A minosegi termek pl azt jelenti, hgy valogatott alapanyagbol keszult.

A tolgyfa hordo ad neki egy plusz szint illetve inkabb illatnak mondanam mint iznek.

Az eteleknel pl szarvasgomba, fűszerezés, odafigyelés. De vegyuk alapul a barack lekvart. Lehet ugy fozni, hogy a barna, kicsit foltos felig rothadtakat is beleteszed. Adsz hozza egy port amotol gyorsabban kesz lesz, meg egy csomo cukrot.( egyeb adalekrol nem is beszelve)

Illeyve lehet ugy hogy csak tokeletes barackbol, hélyát lehuzva cukor nelkul 8 orat főzve. Ég és föld a kettö.

2016. nov. 18. 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 EagleHUN ***** válasza:

Az ízeket szerves kémiai anyagok adják.

És az ember fejlődéstörténete során úgy alakult az ízérzékelés hogy a legtáplálóbb és számára legfontosabb "nyers" anyagokat érezze a legfinomabbnak.

Eddig 5 jól megkülönböztethető íz érzékelést találtunk a nyelven.

Ezek a savanyú, keserű, sós, édes és "finom" azaz az umami.

Az utolsót nem túl rég fedezték fel és sok halban, paradicsomban és más természetes és "finom" ételben is előfordul az ezen ízérzést kiváltó kémiai csoport!


(MGJ: Egy ideje az umami mesterségesen előállított verzióit az élelmiszeripar töméntelen mennyiségben pumpálja bele a rossz minőségű ételek ízének feljavítására. :/ )


[link]


Az ízérzékelésünkhöz még szorosan hozzátartoznak a szagok is!

Vagyis befogott orral egyáltalán nem azt fogod érezni mint normálisan. (Ezt érdemes kipróbálni, ha a szemed is bekötik és péppé darálják az ételt nem tudod megállapítani mit is eszel valójában, mert csak az 5 ízt érzed a szagát nem!)


Ez is evolúciós fejlődés öröksége. A veszélyes dolgokat mint pl az emberi ürülék, romlott étel érezzük a legbüdösebbnek. Az illat oldalán már más a helyzet, mert pl ehetetlen dolgokat is jó illatúnak érezhetünk.


[link]


Szóval ahogy egyes is írta a válogatott minőségű, nagy táp illetve kalória értékkel bíró dolgokat mint pl a sajt, olyan dolgokkal vegyítjük vagy tesszük a közelébe ahol átvesz bizonyos illatokat, felszív kémiai anyagokat. Pl a sajt a borból. (Érdekes hogy mindkettő "romlott" étel mégis finom külön külön is.)


Ezt az egészet úgy nevezik hogy "házasítás". Bizonyos ízekhez nagyon jól passzolhatnak bizonyos illatok, de ez így a természetben sosem fordulna elő. Vannak erre szakosodott szakemberek akik illaatokkal és ízekkel foglalkoznak. De méginkább a szakácsok schéfek munkáját dícséri.

Borokat is szoktak házasítani. Pl az Egri Bikavér és a Rosék ilyenek.


Felsorolok pár ilyet:

- Ferrero "házasította" össze igazán jól a Mogyorót és a Kakaót megszületett a Nutella! :) Milliárdos is lett. Családja leszármazottai a leggazdagabb Európai!


- Vagy pl a rántott chamombert áfonyalekvárral mostanában nagy divat lett. És ki gondolta volna hogy tényleg qva jó. Kóstoltad másr? Sajnos nem tudom ki alkotta meg.


Sok ilyet lehetne még felsorolni...keresgélj...gogli a barátod...

2016. nov. 19. 11:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!