Miért kell megfőzni a tésztát? Azt értem, hogy beszívja a vizet és így puhább, nagyobb, finomabb lesz, de miért kell ehhez forró víz?
Azt is tudom, hogy ha hideg vízbe teszem, akkor sokkal tovább tart, amíg megpuhul, és közben jobban szétázik (gondolom utóbbi az előbbi következménye, legalábbis részben), de mi történik igazából a forró vízben, ami a hideg vízben nem történik meg?
Előre is köszi a válaszokat!
Jaj istenem. Mi van azzal a vízzel, amit beszív? A víz csak közvetíti a hőt, de nem szívódik bele. (Valamennyi igen, de nem ez a lényeg). A sütés-főzés során kémiai és fizikai folyamatok játszódnak le hő hatására.
Rántottát láttál már? Ügye az nem úgy néz ki, mint egy kis zsiradék meg felütött tojás? Vagy igen?
A lisztben és a tojásban is rengeteg fehérje van. A fehérjék nagyjából 35-40 fokos hőmérséklet közé lettek tervezve, ezen a hőmérsékleten életképesek. Ha ennél nagyobb hőmérséklet éri őket, akkor rövid időn belül kicsapódnak, a szerkezetük megváltozik. A kicsapódott fehérjét pedig lényegesen könnyebben tudja a szervezet feldolgozni, tápanyagot nyerni belőle.
Másik dolog, hogy az anyagok olyanok, hogy atomjaik, molekuláik hő hatására nagyobb energiával mozognak. Ez igaz a vízre is: ha melegíted, akkor a vízmolekulák mozgékonyabbá válnak. A melegebb, tehát nagyobb energiával rendelkező, mozgékonyabb vízmolekulák pedig könnyebben, rövidebb idő alatt nagyobb mélységben tudnak beférkőzni a tésztát alkotó molekulák közé, vagyis rövidebb idő alatt, és sokkal egyenletesebben tud átázni a tészta anyaga. (Ha hideg vízben áztatod a tésztát, akkor a külseje már málik, kenődik (mifelénk úgy mondják, mászkos lesz), miközben a belseje még mindig kemény, ropog.)
Köszönöm az utolsó válaszolónak, hogy megértette a kérdést és normálisan válaszolt.
Kb. ilyesmit gondoltam magamtól is, de azért kérdeztem, mert szerettem volna biztosabban/pontosabban tudni.
A 2. és a 3. válaszolónak: pontosan arra vonatkozott a kérdés, hogy milyen folyamatok miatt (azaz HOGYAN) történik változás, nem pedig arra, hogy milyen változás történik. Utóbbira ugyanis tényleg tudom a választ magamtól is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!