Milyen adathordozón lehet időtállóan tárolni az emberiség vívmányait?
Képzeljünk el egy eszközt, ami valamilyen formában tárolja az emberiség összes felfedezését, találmányát, tudományos eredményét. Célunk, hogy ez az eszköz a lehető legkisebb méretű legyen, és ellenálljon a környezeti behatásoknak.
Jelenleg nagyrészt 3 féle adathordozót használunk:
- mágnes szalagot: Ellenáll a környezeti behatásoknak, de csak sorosan lehet róla kiolvasni az adatokat, és könnyen sérülhet.
- merevlemezt: Mágneses sugárzás hatására elveszti az adatokat, hosszú idő alatt tönkremegy benne a mechanika.
- flash adattárolókat: Ellenáll a mechanikai hatásoknak, de folyamatosan vesznek el róla az adatok.
Létezik más eszköz, amj ezeknél is hatékonyabb?
Az optikai adathordozókat kihagytad...
A problémát részterületekre kellene bontani. A "mindent egy helyen" tárolás nem feltétlen jó irány. A digitális megoldások mellett az analóg dolgokat sem kellene elvetni. Például zenét kiválóan lehet tárolni PVC-be préselve (ezt emlegetik "bakelit"lemez néven)
Igen létezik, csak nem az átlagemberek számára.
Nem tudom hogyan is nevezik azt a módot, de egy kristályra égetik rá az adott információt.
Kvarckristályba égetik lézerrel az információt. Ennek 'végtelen' élettartama van, de legalábbis az emberiséget túlélni.
Egyébként ilyen kristályok lehetnek az un. kristálykoponyák.
Ezek a koponyák képesek a színüket változtatni, illatot és hangot kibocsátani. A szemüregre koncentrálva pedig rég élt embereket, épületeket lehet látni, a legkisebb légmozgásra is reagálnak.
Meg olyan precízen vannak kifaragva, hogy mai technológiával nem lehet így megcsinálni.
A leghíresebbet 1924-ben találták egy ősi maja városban. A wikipédia ezt írja róla:
"Tökéletesen hasonlít az emberi koponyához, anatómiailag szinte tökéletes. A koponya szemüregei trapéz alakúak, a járomcsont kicsit elemelkedik az ékcsonttól, és a halántékcsontnál ér össze újra az alappal. Az egész enyhén aszimmetrikus, ebben a finom vonásban is hűen tükrözi a valódi emberi koponya jellegzetességeit. A fogakat egyenként faragták ki, mégpedig olyan alapossággal követve a modellt, hogy a kopás mértéke alapján meg is lehet mondani, milyen korú volt, mintha valódi emberi koponyát tartanánk a kezünkben."
Szerintem simán elképzelhető, hogy ezek egy ősi, fejlett civilizáció által készített adathordozók, csak nincs még olyan fejlett technikánk, hogy olvasni tudjuk ezeket.
Bármennyire hihetetlen, a papír egy ilyen a sok közül. És bármilyen hihetetlen sok előnye van.
Egyébként e témában két kérdést kell megválaszolni. Miképpen lehet időtállóvá tenni, miképpen lehet az információt visszanyerni.
Nekem például van egy halom hajlékony floppylemezem. Csak olvasóm nincs már, mert azt a számítógépet, amelyben volt kidobtam, teljesen elavult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!