A szoktam az múlt vagy jelenidejű szó?
Jövőre le fogok szokni a cigiről.
Most szokok le éppen a cigiről.
Egy éve leszoktam a cigiről.
@1: az a "szokok" konkrétan fájt... (Ikes ige, szokom.)
De amúgy: mostanság biciklivel szoktam közlekedni.
Régebben autóval közlekedtem. Avagy régiesen: régebben autóval szoktam volt közlekedni.
Szerintem egyértelmű a helyzet...
A kérdező természetesen nem az #1 által írt esetre gondol, hanem a szokást, rendszerességet kifejező segédigei formulára:
Nem szoktam játszani.
El szoktam menni a meccsre.
Múlt század közepi filmekben még előbukkan a "szokok" formula ("Nem szokok vihogni! Nevetni szokok."-kéri ki egy bájhölgy a lovagjának egy magyar filmben, aminek a címét elfelejtettem), de ez mai fülnek a lehető legnevetségesebben hangzik.
Bizony, nálunk a "szoktam" a jelen idejű szokást jelző formula. Tehát igen, a barátnődnek van igaza. Bár az ige a múlt idejű alak (ennnyiben neked van igazad), a "szoktam csinálni" formula jelen időben létező szokást jelöl.
Megjegyezném, hogy a régebben, de mam már nem létező szokára utaló, múlt idejű forma iránti igény nem szűnt meg, ennek következményeképpen megjelent a "szoktam volt (csinálni)" összetétel; ez megint csak olyan, hogy kinek túl idegen, kinek nem.
Biztos vagyok benne amúgy, hogy bármilyen nyelvészeti oldalon/lapban kötegnyi cikket fogsz a témáról találni, de a Google cserbenhagyott. Küldj egy emailt Grétsy Lászlónak? :D
Sziasztok, én a "barátnő" vagyok.. A páromnak valójában azt mondtam... h a RÉGEN SZOKTAM, mondatrész, értelmetlen... :D
Mert nagyon sokszor mond olyanokat h: Régen szoktam Biciklizni.. (pl ezt a "mondatot" pont mondta... :D)
na EZ, szerintetek értelmes? Mert engem már nagyon idegesít.. Párom azt gondolja hogy biztos azért értelmetlen nekem, mert én Szolnokon éltem ő meg Bögöt, tehát az ország teljesen másik részéről "jöttünk". :D
#7 Ahogy mondtuk, a múlt idejű szokásra (valami a szokásom volt valamikor, de ma már nem) a "szoktam volt" formulát lehet opcionálisan használni, de ez nem általánosan elterjedt; sokkal gyakoribb a últ idejű szoktam alak használata a múlt időre IS és a jelen időre IS.
Tehát a fiúd, bár ez furának tűnhet, nem téved; a magyar nép túlnyomó része így használja ezeket.
#8Mojjo szerintem igényesebb válaszokat kellene adnod, nem ilyen pet peeve-es "ez hülyeség, ez nem" feleleteket, akkor jönnének a pluszok is. Az ilyen kérdések nem arról szólnak, hogy valaki eldönti, hogy őt személy szerint mi idegesíti, na az garantáltan a rossz válasz. (Idézni szoktam a magyartanárnőmet, akinek a heppje a "kiejt" (mármint szót) fordulat volt: "Mit ejt ki? Kiejti az ablakon?" nyavajogta - és tök feleslegesen, mert a közbeszéd az ő kedvéért nem fog megváltozni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!