Miért lehetnek sokkal halványabbak a vörös LED-ek az azonos típusú zöld, kék és fehér példányoknál, annak ellenére, hogy nagyjából azonos áram megy át rajtuk?
Mert a szemünk érzékenyebb a zöldre:
A zöld görbe azt mutatja, mely hullámhosszakra mennyire érzékenyek a retinánk pálcikái sötétben, a fekete pedig hogy a retnia csapjai mennyire érzékenyek világosban. Mint láthatod, a vörös színt mindkét esetben gyengébbnek érzékeljük, mint a zöldet.
Erre én is gondoltam, de nem hiszem, hogy ez lenne az oka. A zöld LED-ek hatásfoka gyengébb, mint a többié, ami a szem érzékenységét valamennyire kompenzálja, ráadásul a kéknek is hasonlóan halványnak kéne tűnnie, mert a szem arra sem túl érzékeny. Az RGB LED-eknél a vörös kicsit tűnik csak halványabbnak a zöldnél (100%/100% zöldessárgát ad), itt viszont ugyanez az arány nagyon picit sárgás zöldet eredményez.
Azt hittem, végre találtam céljaimnak megfelelő, közepes teljesítményű LED-eket, de már megint kiderült, hogy nem...
Elég sokféle leddel dolgoztam már és azt kell mondjam hogy a piros ledek mindig gyengébb fenyűek a többi színhez képest. Egyszer sikerült extra fényes piros ledet rendelni, na azoknak volt rendesen fényük.
Ez összesen 10 darab LED kb 25 méter távolságból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!