Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Áramérőség miért nincs egy...

Áramérőség miért nincs egy fogyasztó után?

Figyelt kérdés
Azt nem értem hogy van egy oldal ahol össze lehet állítani és tesztelni áramköröket, és ott mutatja az áramkör melyik részén mekkora a feszültség és az áramerősség. Viszont azt nem értem hogy egy fogyasztó után miért jelez 0 áramerősséget? a feszültség megmarad de az áramerősség nem, miért?

2016. szept. 28. 19:13
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Úgy látom csak nem akarod megérteni.

Amit ott kiír, az a potenciál, vagyis a földponthoz képest mért feszültség. Mivel az a vezetékdarab a földpontra van kötve ezért 0 V-t mutat.

Ha ott 5V lenne, akkor az 5V-s táp túlfelén 10 V lenne. Mivel a táp egy ideális feszültséggenerátor, az ő két lába között mindig 5V lesz a feszültség, ha törik ha szakad. (ha rövidre zárod akkor nyilván nem, a valóságban ilyenkor füstöl el az elemed).

Ha a fogyasztód mindkét lábán 5V (potenciál!) lenne, akkor nem lenne rajta feszültség (potenciálkülönbség), tehát nem folyna rajta áram. (R = U/I -> I = U/R)

2016. szept. 30. 21:17
 12/17 A kérdező kommentje:

Ok, azt így mutatnám,

[link]

miért van az hogy a bal oldani áramkörön az első led után 1,8V van míg a jobb oldalin -12nV? Jó tudom hogy a 2. led miatt de fizikailag miért így van. A miért nem egyforma az az adat hisz az első led ig minden ugyan az a két áramkörön... Mitől növekszik meg az elektronok száma az első led után az első áramkörön?

2016. okt. 1. 10:32
 13/17 A kérdező kommentje:
Vagy ez azért van mert a 2. led ellenállása miatt az elektronok feltorlódnak és ez miatt alakul ki sz 1,8V ott?
2016. okt. 1. 10:43
 14/17 anonim ***** válasza:

Amíg az alapfogalmakkal (feszültség, potenciál, áramerősség, stb.) sem vagy tisztában, addig inkább csak sima (lineáris) ellenállásokkal "kísérletezgess", ne ledekkel, mert egy lednek nem olyan egyszerű a karakterisztikája.

Annyit elárulok, hogy a feszültségnek semmi köze az elektronok számához. A feszültség (VOLT) azt mutatja meg, hogy mennyi munkát kell végeznie az elektromos térnek, hogy az első pontból átvigye a második pontba az elektront (töltést).

Az áramerősség (AMPER) pedig azt mutatja meg, hogy az adott vezetéken mennyi elektron (töltés) megy át időegység alatt.

Ajánlom figyelmedbe a soros kapcsolás tanulmányozását.

Egy sima ellenállás esete:

[link]

Két ellenállás sorba kötve:

[link]

Megpróbálom nagyon "tudományosan" magyarázni :)

Látható, hogy egy ellenállás esetén mind a 10V az egy ellenállásunkon esik. Tehát úgymond 10V-nak kell átnyomnia egy ellenálláson az elektronokat, így 1 mA-nyi elektronáramot tud átnyomni.

A soros esetben a két ellenállás osztozik a 10V-on tehát mindkettőn 5V esik. 10 V-nak kell KÉT ellenálláson átnyomnia az elektronokat. Összesen csak feleannyit tud átnyomni, mint az előző esetben.

Mikor az első ellenálláson átnyomta őket, akkor elhasználta az átnyomó erejének a felét(5V), azért csak annyit, mert csak feleannyi elektront nyomott át, mint az előző esetben. Így maradt még neki (5V), hogy a második ellenálláson is át tudja nyomni az elektronokat az elektromos tér. Miután a második ellenálláson is átnyomta őket, elfogyott az ereje, nem tud több elektront átnyomni (0V), ekkor visszakullog a tápba, ahol egy kiadós ebéd után újult erővel (10V) kezdi elölről az elektronok nyomkodását az elektromos tér.

Amit még érdemes megfigyelned mindkét esetben, hogy az elektronok száma (az áram) az egész körben ugyanannyi, csak a tér munkavégző-képessége(feszültsége) csökken, miután munkát végzett...

ui: a -12nV (-0.0000000012 V) nem tudom hogy miért jött ki, 0 kéne legyen, ha nem képként linkelted volna be, akkor talán lenne esélyünk megmondani, hogy mi okozza ezt a programban.

2016. okt. 1. 17:56
 15/17 A kérdező kommentje:

14-es. Köszönöm a választ. Meg van az áramkör:

[link]

2016. okt. 2. 11:08
 16/17 A kérdező kommentje:

Akkor eddig nagy tévedésben éltem, azt hittem a feszültség az elektronok számát jelenti.

A feszültség (VOLT) azt mutatja meg, hogy mennyi munkát kell végeznie az elektromos térnek, hogy az első pontból átvigye a második pontba az elektront (töltést).

Ezt tudnád nekem kicsit részletezni? Nem igazán tiszta hogy hogy is végzi azt a munkát, hogy akkor mitől függ hogy 5V vagy hogy 500V? Köszi

2016. okt. 2. 11:11
 17/17 anonim ***** válasza:

"Akkor eddig nagy tévedésben éltem, azt hittem a feszültség az elektronok számát jelenti."

Hát igen, rendesen el voltál tévedve. Az töltések számára a töltésmennyiségből (Q) következtethetünk és coulombokban [C] mérjük az SI-ben.

A feszültség (U) az egy töltés-szétválasztottsági állapot. Ez az áram (I) hajtóereje.

2016. okt. 4. 15:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!