Mi a legegyszerűbb módja, hogy egy befőttes-üvegben vákumot hozzak létre?
Vannak olcsóbban is bár azt hogy melyik mire alkalmas ki tudja:
Hűtőgépek szivattyújából egész jó kis vákuumszivattyút lehet fabrikálni házilag. Sokkal olcsóbb mint megvenni!
Hűtőgépszerelőnél láttam ilyet, a hűtő gázzal való feltöltése előtt azzal szívta ki az oda nem való légköri gázokat. Nyilván nem csak erre alkalmas, hanem bármilyen más kísérletre, vagy alkalmazásra pl liofilezésre is.
A loofilizálás fagyasztva szárítást jelent. Ne keverjük a szobahőmérsékleten vákuumban szárítással.
A jó vízsugár szivattyú néhány 100Pa nyomásig bőven jó, szobahőmérsékletű vizet fel tudja forralni. (labor praktikumban tapasztaltam)
A vízsugár vákuumszivattyú néhány ezer forint, mérettől, minőségtől, készítőtől függően.
Egy hűtőszekrény kompresszora jó ötlet.
Ha nem akarsz túl sok pénzt áldozni, van egy fapados tippem:
Bicikli, motor-pumpa. Szétszeded, és a bőrt fordítva szereled vissza. Ez az alkatrész nemcsak tömít, hanem az egyik szelep is egyben. Kell még egy szelep egy használt belsőgumiból. Értelem szerűen ezt is "fordítva" kell használni.
A pumpa csövét rövidre kell vágni, és drót spirállal kimerevíteni.
Túl nagy eredményt ne várj! Maximum durva vákuumot.
- - - -
Fizikai szó használatban ez még nem vákuum, de a technikai meghatározás szerint a durva vákuum légköri nyomástól 100 torrig (13.332 kPa-ig ) terjed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!