Vegyi anyagok párolgása? (több lennt)
Ha adott egy vegyi anyag, (pl. sósav) az összegképletével, akkor abból meg lehet -e határozni, hogy párolgásakor a párolgó gőznek mekkora a sűrűsége?
Ha igen, hogyan?
Esetleg függ a hőmérséklettől is?
Egy számítási módszer érdekelne, akár levezetéssel, hogy ez miképp lehetséges.
Vagy ha nem elegendőek az adatok, mik szükségesek még?
Ha a tiszta gőzfázist akarod vizsgálni, első körben használhatod az ideális gáztörvényt:
pV=nRT
Ettől persze jelentősen eltérhet az intermolekuláris kölcsönhatások miatt, ekkor beszélünk reális gázokról. Az ideális gáztól való eltérést egy ún. kompresszibilitási faktorral lehet jellemezni:
pV=znRT
A kompresszibilitási faktor ("z") értéke irodalmi adat adott nyomáson és hőmérsékleten.
Ha a levegővel kevert gázelegy tulajdonságait akarod vizsgálni, ott már figyelembe kell venni az adott hőmérséklethez tartozó gőznyomást is.
Köszönöm válaszod Kedves Silber. Gondolkodjunk akkor reális gázokban, azaz legyen
p*V=z*n*R*T,
ahol z függvénye a nyomásnak és hőmérsékletnek, azaz
z=z(p,T), ezzel
p*V=z(p,T)*n*R*T.
Vezessük be az Rs ún. specifikus gázállandót, ekkor a formula az
p/ró=z(p,T)*Rs*T
alakot ölti, ahol ró a sűrűsége a párolgó vegyi anyagnak. Tehát ha jól értem, ebből ki kell fejezni ró-t, azaz
ró=p/[z(p,T)*Rs*T].
És akkor ez a ró, amit kapunk a képletből, megadja hogy pl. a tömény (38%-os) füstölgő sósavnak a gőze mekkora sűrűségű?
Ha tisztán csak a HCl gőz tölti ki a gázteret, akkor igen. Azonban mivel a víznek is van parciális nyomása, így neki is jelen kell lennie a gáztérben - ezzel pedig megint megbonyolítja a helyzetet. További nehézség, hogy a H2O és a HCl között jelentős intermolekuláris kölcsönhatásoknak kell létrejönniük, ezek viszont csökkenteni igyekeznek a tiszta komponensekhez képesti gőznyomásokat.
A legpontosabb az lenne, ha egy irodalmi, mérés alapján kapott ún. empirikus egyenlet alapján lenne kiszámolható. Ilyeneket találni persze külön kihívás, általában táblázatos formákat lelni fel nagy nehezen:
2. oldal "9.25 Saturated Vapor Pressure" szekció. Kis munkával átváltod valami emberi mértékegységre (pl °C-ra és bar-ra), majd az excel segítségével interpolálsz egy görbét és kiíratod vele az egyenletet. Ezzel kapsz egy f(x°C)=y bar egyenletet, és máris kaptál egy összefüggést a tapasztalható hőmérséklet-gőznyomás viszonyra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!