FM adó teljesítménybők vételi távolság számítás, kis segítség kéne? Antenna méretezés és impedancia csatolás is lényeges lenne.
Adott egy budapesti adó, 90.3 és 90.9, 80 km-re lakok budapesttől, 90.3 az 0,4kW-al sugároz, a 90.9 az 0,16kW-al.
Egy ismerősömnek elmondása szerint kocsi magnóval 60 km-re sikerült a 90.9-et befognia. Nekem eddig a rekordom a 95.8 volt ami 2 kW-al sugároz, mind ez 80 km-re az adótól.
Hogy tudnám kiszámítani a pontos vételi távolságot? Egy nagy nyereségű, jó szelektivitású körting rádióval sikerült vennem a 2 kW-os adót, 5 germánium tranzisztor van benne, afc-s funkcióval és mind ezt 80%-os térerővel, sztereóba egy 6 méteres dróttal.
Na már most van itthon egy yagi antennám is, ennek 3 méter a legnagyobb tagja, interneten láttam több rajzot is, van amelyik szerint megfelel, van amelyik szerint fele ekkorát írt, most akkor mit is csináljak, mekkorára vágjam le a tagokat? 4 tagú yagi lenne. Impedancia illesztést hogy csináljam meg? Rádión csak szalag kábeles csatlakozó van. Koaxon lenne érdemes balun trafóval vagy hogy csináljam?
Tudom annyira nem egyszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!