A citromsav miért nem alkalmas zománcozott felületek vízkőtlenítéséhez?
Hatástalan, netán kárt tenne a zománcban?
Illetve bögre, lemezkád, mosdókagyló, ezek mind zománcozott felületűeknek minősülnek?
Nyugodtan használhatod!
(Egyáltalán, honnan szeded, hol olvastad, hogy nem lehet? Az ecetsav erősebb sav, mint a citromsav. Ezek szerint ecetes ételeket zománcozott edényben nem szabadna főzni??)
[Talán a sósavazást én sem ajánlanám, de a citromsavat mint középerős szerves savat egy zománcozásnak mindenképpen ki kell bírni.]
Köszönöm a választ utolsó, de egyenesen a csomagolásán állítja az alkalmatlanságot, illetve az üzlet oldalán is kinn van ahol vásároltam, íme:
Hát, az a helyzet, hogy a címke készítője nem ismeri a kémiát.
A márvány és a mészkő természetesen rendben van, az mind a kettő kálcium karbonát, csak más kristálymódosulat. Ez oké. [Kálcium citrát képződik oldódás közben és széndioxid fejlődik, szóval még pezseg is ha elég meleg van.]
De a zománc (a mai edények zománc bevonata) a kerámiákhoz hasonlóan higiénikus, korrózióálló, saválló, lúgálló bevonat.
A gránit pedig, az egyik legellenállóbb kőzet, melyet a következő linken látható forgalmazó is savállónak hirdet. [És gondolom a savállóságáért garanciát is vállal. Egy a konyhapulton lecseppenő ecet gáz lenne ha tönkre tenné a kisebb vagyonba kerülő gránit borítást. Ezért nem való a márvány a konyhába. Azt viszont tönkreteszi!!!]
A zománcozott alatt sajnos sok mindent ért a köznyelv.
Ezek közt akadhat hellyel-közzel olyasmi, aminek mondjuk a színstabilitásának, fényességének árthat a citromsav.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!