Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a különbség a centrifugális...

Mi a különbség a centrifugális- és a centripetális erő között?

Figyelt kérdés
2016. máj. 30. 20:33
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"az ügye megvan, hogy ez a két erő nem ugyanarra hat?"

Ki mondta, hogy igen???

Jesszus!

Na további jó fröcsögést, gondolkodás helyett.

2016. máj. 31. 15:16
 12/15 anonim ***** válasza:

"Ki mondta, hogy igen???"

akkor mi köze a test (és melyik) nyugalmához? hm?

2016. máj. 31. 15:20
 13/15 anonim ***** válasza:

"Én azt szűrtem le, hogy a centripetális erőhöz kell erőkifejtés, a centrifugálishoz pedig nem. Jól mondom?"

nem.

tegyük fel, hogy egy szobában vagy, aminek nincsenek ablakai. minden ugyan olyan, mint máskor, ugyanolyan nehéznek érzed magad stb.

nade hol vagy?

1. a Földön?

2. egy űrhajóban, amit 1G-vel gyorsítanak a hajtóművei valahol a végtelen űrben?

3. egy bazi nagy űrállomáson, ami megfelelő sebességgel forog a tengelye körül?

első körben fogalmad sincs. (némi ügyeskedéssel pár dolgot ki lehet zárni egyébként, de mindegy)

ami biztos, hogy hat rád egy erő ami adott gyorsulást okoz. (mert van súlyod, nem lebegsz) meg az összes többi dologra is a szobában. de nem tudod mi a forrása, csak van.

az ilyen erőket hívjuk tehetetlenségi erőnek.

ha te éppen a forgó űrállomáson van akkor ennek a tehetetlenségi erőnek van egy speciális neve, úgy hívjuk centrifugális erő.

amikor órán felvésitek, hogy Fg, akkor is valójában egy tehetetlenségi erőt írtok le. mert igazából csak azt tudjátok róla, hogy lefelé mutat és g gyorsulást okoz(na). de egyébként nem foglalkoztok azzal, hogy igazából mi is az és ténylegesen mi az iránya. (pl. a Föld forgása miatt nem csak a gravitációs erő van benne, hanem a forgásból következő centrifugális erő is és egyáltalán nem biztos, hogy a föld középpontja felé mutat, de ez mindegy, mert ez alapján mondjátok, hogy merre van le és fel és így a rendszer tulajdonképpen rendben is van)

a centripetális erőről meg akkor beszélünk, ha te magad állsz és hozzád képest valami forog, kering.

2016. máj. 31. 15:44
 14/15 anonim ***** válasza:

> „Én azt szűrtem le, hogy a centripetális erőhöz kell erőkifejtés, a centrifugálishoz pedig nem. Jól mondom?”

Ő… Nem egészen. A centrifugális tehetetlenségi erő az mindenképpen olyan erő, ami NEM kölcsönhatásból származik. A centripetális az vagy kölcsönhatásból származik, vagy nem, attól függ; de inerciarendszerben (s középsuliban csak ilyet tanítanak) mindenképpen kölcsönhatás kell hozzá.

Kedvenc feladatom ebben a témában (csak sajnos ennél a kérdésnél már leírtam rá a válasz lényegét, de attól még bemásolhatom):

Van tőled öt méterre egy zászlórúd, és te egyletes ω szögsebességgel körbe forogsz a függőleges tengelyed körül. Ekkor úgy látod, hogy a zászlórúd egyenletes körmozgást végez körülötted, azaz kell hogy legyen valamilyen centripetális erő, ami a körmozgásra kényszeríti (körbe mozog, centripetális gyorsulása van). A hozzád rögzített, tehát 'gyorsuló' vonatkoztatási rendszerben írd fel a ráható erőket, és magyarázd meg, hogy mi miatt tud körülötted körpályán mozogni a rúd.

2016. máj. 31. 16:58
 15/15 A kérdező kommentje:
Áháá! Már kezdem érteni :D Köszönöm szépen a válaszokat! Sokat segítettetek! :)
2016. máj. 31. 21:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!