Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a különbség a centrifugális...

Mi a különbség a centrifugális- és a centripetális erő között?

Figyelt kérdés
2016. máj. 30. 20:33
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
25%
Az egyik kifelé, a másik befelé hat.
2016. máj. 30. 20:38
 2/15 anonim ***** válasza:
95%

A centrifugális erő egy tehetetlenségi erő, ami csak gyorsuló vonatkoztatási rendszerekben lép fel, és a rendszer forgásának irányától kifelé mutat. (A latin 'fugere' szó azt jelenti, 'menekülni, szökni'.)

A centripetális erő viszont egy olyan erő, amelyik egy görbe pályán mozgó testre hat, és a pálya görbületi középpontja felé mutat. (A 'petere' azt jelenti, hogy 'üldözni, célozni'. Vagy valami ilyesmi, latinból nem vagyok olyan jó.)

2016. máj. 30. 20:40
 3/15 anonim ***** válasza:
Tehát ha mondjuk egy követ forgatsz egy madzagra kötve, akkor a kő kifelé húzza a kezedet, ez lesz a centrifugális erő, a kezed viszont befelé húzza a követ (hogy ne repüljön el), ez a centripetális. Erő-ellenerő páros.
2016. máj. 31. 05:45
 4/15 anonim ***** válasza:
Igen, az egy kicsit bővebb értelmezés, amit a többiek írnak, és nem is feltétlen helytelen, de azért vigyázz, mert centrifugális erő alatt a fizikatanárok általában csak a gyorsuló vonatkoztatási rendszerben fellépő tehetetlenségi erőt értik, a centripetális erő ellenerejét pedig nem szokták annak vanni. Így ha inerciarendszert használsz, akkor vigyázz (különösen ha most érettségizel), mert könnyen beléd kötnek és megpróbálnak összezavarni. Nekem a fizikatanárom középsuliban azt mondta, hogy a centrifugális kifejezést inkább ne is használjam, mert abból baj nem lehet. (Most meg azt szoktam mondani, hogy aki centrifugális erőt mond, az mondjon Coriolis-erőt is.)
2016. máj. 31. 09:57
 5/15 anonim ***** válasza:
0%

"Tehát ha mondjuk egy követ forgatsz egy madzagra kötve, akkor a kő kifelé húzza a kezedet, ez lesz a centrifugális erő, a kezed viszont befelé húzza a követ (hogy ne repüljön el), ez a centripetális. Erő-ellenerő páros."

NEM NEM NEM NEM NEM

akkor kellene ellenerő, ha a test nyugalomban lenne. DE NINCS. folyamatosan változik a sebességének iránya, amihez folyamatosan erőt kell kifejteni. csak centripetális erő van.

centrifugális erő akkor van, amikor benne ülsz egy centrifugában és azt érzed, hogy odaszorul a hátad a falának. azt az erőt, ami odaszorít, a te nézőpontodból, mert benne ülsz a centrifugában, centrifugális erőnek hívják. ilyenkor viszont centripetális erő nincs.

2016. máj. 31. 10:11
 6/15 anonim ***** válasza:

"Nekem a fizikatanárom középsuliban azt mondta, hogy a centrifugális kifejezést inkább ne is használjam"

Egyébként nekem is ezt mondta, és tényleg nem jó egyszerre használni a kettőt. :)

De a különbséget valahogy meg kell fogalmazni, hogy érthető legyen.

2016. máj. 31. 14:10
 7/15 anonim ***** válasza:

"akkor kellene ellenerő, ha a test nyugalomban lenne. DE NINCS."

Ööö... Akkor mondok egy példát. Egy dobozba berakok egy rugót, ami feszíti a doboz falait, és utána kidobom egy repülőből. Gyorsuló rendszer, és a rugó és a doboz fala is erőt fejtenek ki egymásra.

Amúgy ha centrifugába ülsz, akkor a hátad valóban nyomja a falat, ezt szoktuk centrifugális erőnek hívni, de a fal tart téged körpályán, különben egyenes elszállnál. Tehát a kettő együtt lép fel.

Ha egy követ pörgetünk kötélen, akkor is a kötél folyamatosan feszül. Egyrészt egy erő feszesen tartja, másrészt nem szakad el, nem nyúlik, tehát valami erő megtartja a hosszát a húzóerő ellenében.

2016. máj. 31. 14:18
 8/15 A kérdező kommentje:
Én azt szűrtem le, hogy a centripetális erőhöz kell erőkifejtés, a centrifugálishoz pedig nem. Jól mondom?
2016. máj. 31. 14:22
 9/15 anonim ***** válasza:

Jaj! :)

Annyit jegyezz meg, hogy a centripetális erő a körmozgás középpontjába mutat, a centrifugális meg onnan kifelé. De ahogy már írták, lehetőleg ne használd a kettőt egyszerre, mert csak kavarcot okoz. Használd csak a centripetálist, és akkor nem fogsz mellé.

2016. máj. 31. 14:55
 10/15 anonim ***** válasza:

"Ööö... Akkor mondok egy példát."

ha valaha is kaptál ötöst fizikából, akkor az vagy nagyon régen volt, vagy nem érdemelted meg...

"...rugó és a doboz fala is erőt fejtenek ki egymásra..."

az ügye megvan, hogy ez a két erő nem ugyanarra hat? :)

ha legalább annyi eszed lett volna, hogy a rugó és fal közé beraksz egy pénzérmét, akkor kellett volna magyaráznom belső és külső erőkről, de így még azt sem kell...

2016. máj. 31. 15:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!