Polinomból szorzat kiemelés? Mi erre jó módszer?
Ugye ha egy polinom gyöke "a", akkor (x-a) szorzatként kiemelhető a polinomból. Itt így (x+1)-et emel ki.
De mi is annak a menete, hogy jön ki hogy a kiemelés után a másik szorzat tag éppen (x^2-x+1) ?
Köszi!
Ebben az esetben ez egy nevezetes szorzat, illik tudni, de ha nem tudod megjegyezni, akkor az (x^3+1)/(x+1) alakból tudsz asszociálni egy nagyon fontos dologra, méghozzá a mértani sorozat összegképletére; ha annak első tagja a1=1, kvóciense q=-x, és három tagú a sorozat: 1, -x, x^2, ezek összege 1-x+x^2, de a mértani sorozat összegképletét használva az összeg 1*((-x)^3-1)/(-x-1), a számlálót és a nevezőt is osztva 1-gyel kapjuk, hogy (x^3+1)/(x+1), ebből következően 1-x+x^2=(x^3+1)/(x+1), vagyis (x+1)*(1-x+x^2)=x^3+1.
Másik lehetőség, amit már előttem említettek, a polinomosztás. Ami viszont ennél fényévekkel gyorsabban eredményre visz, az a Horner-elrendezés. Ebben az esetben így nézne ki a táblázat:
____| 1 | 0 | 0 | 1
x=-1| 1 | -1| 1 | 0, ezt visszafelé érdemes kiolvasni, az első nemnulla tag jelöli a konstanst, tehát 1-x+x^2-et kapjuk.
Remélem, hogy ezek után sikerül megoldásra jutni :)
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
Polinomosztást már tanultam, csak annyira elfelejtettem, hogy azt sem tudtam hogy konkrétan erre jó.
gépésznek tanulok, annyira erős matek alapom nincs, polinomosztás bőven jó lesz, de érdekes ez a másik két módszer is ,kösz. gondolom az a horner programozáshoz jó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!