Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha a villám (meg úgy általában...

Ha a villám (meg úgy általában az elektromosság) mindig arra felé halad, amerre a legkisebb az ellenállás, akkor miért válik szét szálakra?

Figyelt kérdés
Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy a villám merre is halad. De azt tudom, hogy pl. egy fémrúdon inkább végigmegy, mint rajtunk. Ránk nem ugrik át, hiszen a fém jobban vezeti. De ez esetben, pl. miért esik szét szálakra? Azaz miért ágazik szét? Nem mindegyiknek egyazon irányba kéne haladnia? A villámot alkotó elektronok egy részének miért előnyösebb, ha átugrik valamire másra, miközben a villám többi része együtt marad?
2016. ápr. 14. 22:52
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:
Nagyon érdekes a videó! Érdekes, hogy ugrál össze vissza, mielőtt lecsap.
2016. ápr. 16. 16:25
 22/27 A kérdező kommentje:

"Előtted a pálya, adj választ te elsőnek ezekre a kérdésekre."

Pedig számomra sokkal könnyebb lenne, ha ezt ti tennétek meg. :)

2016. ápr. 16. 16:44
 23/27 anonim ***** válasza:

A fizikai magyarázat megértéséhez szükségesek bizonyos fizikai ismeretek, ezt itt előadni (különösen, hogy ne m tudjuk mit tudsz) elég körülményes.

Ezért erősen pongyola, de talán érthető módon az alábbiakról van szó.

A villám a felhőkben keletkezik sokféle hatás következtében. Amikor túl nagy lesz ott a feszültség, akkor annak egy része - fizikai törvények szerint - elkezd kilökődni. Csakhogy az a légréteg, amibe kerül, nem homogén. Másfelől egy adott közegben csak meghatározott mennyiségű töltés képes létezni (mozogni). Na most, ha több van, akkor - hogy úgy mondjam - egymást zavarják. Nagyjából, mint amikor pánik tör ki, és ha egy akadály keletkezik (széksor, ajtó), akkor ott tapossák egymást az emberek. És lesznek, akik más útvonal után néznek, mert azt remélik,arra gyorsabb. A villám nem tudatos, de ott is ez a helyzet. Ha egy légréteg nem túl alkalmas rendkívül sok töltés hordozására, akkor egy részük másfelé veszi az irányt, mert ellenállhatatlan "ingere" van gyorsabban haladni. És attól függően, hogy a környező légrétegek összetétele milyen, valamint, hogy mennyi töltés halmozódott fel, az a sok töltés akár sokfelé is mehet, ami te százágú villámnak észlelsz.

A cakkok is attól vannak, hogy egy adott ponton a "folytatás" nagyobb erőfeszítést igényel, mint az irányváltoztatás, mert arrafelé kedvezőbb a villámnak a légréteg.

Ennél pontosabb magyarázathoz már kell a fizikatudomány apparátusa.

2016. ápr. 16. 17:28
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

"Pedig számomra sokkal könnyebb lenne, ha ezt ti tennétek meg. :)"

Nyílván, hiszen az egyszerűbb utat választani, megkapni a kész választ, a tudományos eredményeket mindig is könnyebb volt, és az is lesz.

A #12 válaszomban rámutattam arra, hogy rendszeresen végeznek ma is villámkutatásokat, annak érdekében hogy a jelenséget jobban megértsék, fizikailag elemezni tudják.

A helyzet az, hogy azok a tények, adatok, amit itt leírtak neked, és rákérdeztél hogy miért épp úgy van, nagyrészük megfigyeléseken és sok-sok gyakorlati mérésen alapul.

A pontos elméleti háttér a mai napig nem ismert, még neves kutatók között is gyakori a vita egy-egy problémakör kapcsán.

Szóval arra, hogy "Pedig számomra sokkal könnyebb lenne, ha ezt ti tennétek meg. :)" azt tudom mondani, hogy bizony akkor kell még várnod egy jódarabig, ugyanis a teljesen elfogadott, és minden szempontból kielégítő válaszok ma még nem léteznek.

(Közelítések, hipotézések ugyan léteznek, de ezek is többnyire további kérdéseket vetnek fel).

2016. ápr. 16. 17:41
 25/27 anonim ***** válasza:

"Hogy láthattad saját szemeddel, amikor a fénysebesség 1/6-ával száguldott fölfelé?"

Azt nem én írtam. Ez a villám-kezdemény aránylag lassan emelkedett, az egész jelenség kb. fél másodpercig tartott.

2016. ápr. 17. 00:07
 26/27 anonim ***** válasza:

Pedig számomra sokkal könnyebb lenne, ha ezt ti tennétek meg. :)

Miként azt #24 kifejti bővebben, én is megírtam, hogy ezekre a kérdésekre nincs válasz, csak olvasnod kellett volna: ...adj választ te elsőnek... Érted? ELSŐNEK!

2016. ápr. 17. 08:36
 27/27 dq ***** válasza:

#25:

Kb mit láttál? Mert ha nincs kisülés vagy áram(folyás), akkor nehezen látni belõle bármit..

- - -

BTW divat tévhit hogy a villám lentrõl menne fölfelé. Csak azok szajkózzák akik menõnek érzik magukat ha másokat basztatnak ÉS lusták beírni a keresõbe:

[link]

(Engem valamiért zavar ha azt látom hogy arról gyõzködnek embereket, hogy nem igaz amit a saját szemükkel látnak, bocs.)

#7: [a villám útjáról] "a dolog úgy néz ki, hogy nem szétválik, hanem egyesül."

LOL, ez aranyos. Ezt most találtad ki?

Mindenesetre nagy sikert (100% hasznos) ért el..

2017. jan. 4. 04:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!