Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ha a villám (meg úgy általában...

Ha a villám (meg úgy általában az elektromosság) mindig arra felé halad, amerre a legkisebb az ellenállás, akkor miért válik szét szálakra?

Figyelt kérdés
Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy a villám merre is halad. De azt tudom, hogy pl. egy fémrúdon inkább végigmegy, mint rajtunk. Ránk nem ugrik át, hiszen a fém jobban vezeti. De ez esetben, pl. miért esik szét szálakra? Azaz miért ágazik szét? Nem mindegyiknek egyazon irányba kéne haladnia? A villámot alkotó elektronok egy részének miért előnyösebb, ha átugrik valamire másra, miközben a villám többi része együtt marad?
2016. ápr. 14. 22:52
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
A felhőkben a sok jégkristály "összedörzsölődik", és emiatt feltöltődik elektronokkal, azaz negatív lesz (ugyebár a sok elektron miatt). És nyilván az áram onnan indul, ahol sok az elektron. A felhőben felgyülemlett elektromosság (elektrontöbblet) elkezd a föld irányába haladni, hogy kiegyenlítődjön.
2016. ápr. 15. 12:11
 12/27 anonim ***** válasza:

Bizony, a #7-esnek van igaza! A villám alúlról megy felfelé. Maga a mechanizmus rendkívül bonyolult, a mai napig van jónéhány tisztázatlan kérdés.

Amit a kolléga vázolt, az is csak egy elmélet, egy modell.

Rendszeresen végeznek ma is villámkutatásokat, ahol villámok befogásával és mérésével foglalkoznak, és az alapján próbáljuk megérteni a jelenség lényegét.

2016. ápr. 15. 12:13
 13/27 anonim ***** válasza:
84%

"jellemzően az történik, hogy a felhő negatív töltésű"

Így igaz.

"nem a sok negatív töltés indul útnak, hanem úgy, hogy a pozitív kezdi "beszívni" a környezetéből az elektronokat. ami elkezd kialakítani egy ioncsatornát"

Ellenkezőleg igaz. Az átlag villám az, ami lefelé ágazik szét - a szétágazások az előkisülés részei. Felfelé menő előkisülést 100 m-nél alacsonyabb tárgyakon még nem is figyeltek meg. Az csak hegytetőkön vagy több száz méter magas tornyoknál van.

"akkor elindul a nagy töltés lefelé"

Felfelé. Ésígytovább.

2016. ápr. 15. 12:15
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

"Vagy szerinted a villámhárítóból csap a felhőbe? Jajj, ne már!"

Az előkisülés jön lefelé ágasbogasan. Felfelé ellenkisülések indul(hat)nak. Ahol a kettő találkozik, ott megy azután felfele a főkisülés.

Átlag villámnál.

Ezeket elég pontosan tudjuk, miután már majdnem egy évszázada Boys kitalálta a futófilmes fényképezőgépet, ami ezeket bizonyítja.

2016. ápr. 15. 12:22
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

"Azt ne mond, hogy a villám alulról halad felfelé! Ezt senki se veszi be!"

Én a saját szememmel láttam. Vihar volt, és párszáz méterre tőlem indult felfelé egy oszlop, de végül másfelé sült ki a villám, máshol csapott le, ez pedig hang nélkül kimúlt. Ha találkozott volna egy fentről jövő ággal, össze is csináltam volna magam. :)

2016. ápr. 15. 12:27
 16/27 A kérdező kommentje:

"Én a saját szememmel láttam. Vihar volt, és párszáz méterre tőlem indult felfelé egy oszlop, de végül másfelé sült ki a villám, máshol csapott le, ez pedig hang nélkül kimúlt."

Hogy láthattad saját szemeddel, amikor a fénysebesség 1/6-ával száguldott fölfelé?

2016. ápr. 16. 11:55
 17/27 A kérdező kommentje:

"Az átlag villám az, ami lefelé ágazik szét - a szétágazások az előkisülés részei. Felfelé menő előkisülést 100 m-nél alacsonyabb tárgyakon még nem is figyeltek meg."

Miért nem történik előkisülés 100m-nél alacsonyabb tárgyak esetében?

2016. ápr. 16. 11:58
 18/27 A kérdező kommentje:

"Csak érdekességképpen, az előkisülés átlagosan 50 m hosszakat ugrik kb a fénysebesség hatodrészével, majd vár kb ötvenszer annyi időt a következő ugrás előtt. Átmérője pár méter."

Miért éppen 50 métereket ugrik? És miért éppen 50x annyi időt vár? És miért éppen a fénysebesség hatodrészével halad?

2016. ápr. 16. 11:59
 19/27 Szirty ***** válasza:

https://www.youtube.com/watch?v=hFM05Ja3fbw

"...mindig arra felé halad, amerre a legkisebb az ellenállás"

Minden irányba halad amerre csak tud. A kisebb ellenállás irányába nagyobb mértékben.

2016. ápr. 16. 15:14
 20/27 anonim ***** válasza:

1. Miért... 2. Miért... 3. Miért... n+1. Miért...

Előtted a pálya, adj választ te elsőnek ezekre a kérdésekre.

2016. ápr. 16. 16:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!