Giroszkop es gyorsulasmero kozott mi a kulombseg, a gyorsulas merovel tobb mindent lehet merni MEMS esetben?
Gyorsulásmérőt használnék lépés számlálóban szerintem.
Egyébként a giroszkóppal,szöghelyzetet, szögsebességet, elfordulást tudsz mérni. (ebből is lehet lépésszámot matekozni de gyorsulásmérővel egyszerűbb szerintem)
igen igaz, mondjuk sok mindentől függ a dolog és a végtelenségig lehet bonyolítani a kérdés.
Gyorsulás mérő csak a gyorsulást méri, nem mindegy hogy milyen irányban méri azt a gyorsulást. (persze vannak olyan szenzorok amik egyszerre mérnek több mindent pld. gyorsulást, gyorsulás irányát, szögelfordulást stb.)
Szóval a lényegre vissza térve egy egyszerű egy irányú gyorsulás mérő van a zsebedben, séta közben a törzsed elmozdulása elképzelhető hogy nem elég nagymértékű, futás közben ez az elmozudlás sokkal nagyobb. Például a lábadra teszed ezt a gyorsulás mérőt akkor máris pontosabb értéket kaphatsz.
Az előttem szólókat kiegészíteném a lényeggel:
A giroszkóp olyan készülék amit arra csináltak hogy a mozgásállapotát megőrízze. (ha több tengelyes, akkor tengelyenkénti irányokban) vagyis ez arra való hogy a mozgás során végzett irányváltoztatásokról információt kapjunk.
A gyorsulásmérő arra való, hogy a gyorsulását meg tudja adni, de annak irányáról nem szolgáltat információt.
Ha a gyorsulásmérő által szolgáltatott információt kétszeresn integráljuk idő szerint, valamint kiegészítjük a giroszkóp irányinformációjával, eljutunk a tehetetlenségi navigációs készülékhez.
Hello.
Az előttem szólók mind jól ismerik a tudományos hátterét.
Manapság már nem egy tengelyen tudsz mérni gyorsulást bármiféle modern szenzorral, hanem xyz minimum. Pl.: Analog Devices ADXL345, vagy ST LIS2-3 sorozata (amit ajánlok, mert 1/5-öd áron adja az ST a riválisokhoz képest).
Az összetetteb MEMS szenzorokba sokféle akár 9 tegelyű elfordulás, gyorsulásérzékelők vannak összetokozva, melyet a beépített mikrokontrollerén keresztül tudod lekérdezni, hogy éppen milyen gyorsulásokat, elmozdulásokat mér. Egyes verziók nA fogyasztással rendelkeznek, mely előnyt nem kell taglalni szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!