Megvalósítható lenne az alábbi ötlet?
A problémák amire az ötletem megoldást kínál a termőföld fogyása, az erdőirtás, a talaj kiszáradása, helyi mikroklíma túlzott melegedése, élelmezési problémák.
Megoldása Magyarországon: Fás szárú élelmet termő növények ültetése!
Mint pl a Dió, Törökmogyoró, Szelídgesztenye, mint erdő vagy liget alkotó fák. (Tudtok még ilyen fákat?)
Hosszabb kifejtése:
A fák fogják a szelet ezért akadályozzák a talaj túlzott kiszáradását ugyanezt árnyékukkal is teszik.
Közben oxigént és megfelelő fajokat ültetve élelmet is teremnek.
Ráadásul albedójuk is nagyobb mint a sötét színű talajoké, azaz több napfényt vernek vissza, amit elnyelnek azt pedig hasznosítják sokkal magasabb hatásfokkal mint bármely naperőmű, napelem vagy napkollektor! És eközben elnyelik a CO2-t amit az emberiség kibocsájtott!
Ha egy területet gabona termőként használunk, akkor az ott előállított gabona mehet ugyan embernek és állatnak, de egy állat pl tehén nevelése 1 év alatt annyi gabonába kerül mint 10 ember teljes éves gabonaszükséglete. Úgy is meg lehet ezt fogalmazni hogy 10x annyi terület kell állatonként mint emberenként.
Szóval szerintem gazdaságosabb lenne minden második parcellát vagy legalább a dombtetők gerincén sávokban fás szárú élelmiszertermő növényeket ültetni Magyarországon. Nem csak a fönt felsoroltakból, sok gyümölcsöst is telepíteni kellene! Mindent olyan helyre ahova a talaj és egyéb vizsgálatok szerint való is!
Ez a jelenlegi szántók és legelők kb 30%-ának beültetését jelentené, sakktábla vagy sáv szerűen a gabonaföldek és meghagyott legelők között lényegében gyümölcsösökkel!
Kevesebb húsállat lenne emiatt, de ezt bőven kompenzálnák ezek a fehérjében dús olajos zsíros magvak. (Csak kis utánanézéssel is rengeteg módot találni hogyan használhatóak föl. Pl én már tisztán dióval és tojással is paníroztam halat, isteni volt. És még mi mindent lehet belőlük csinálni...)
Ezen növényi táplálékok ára természetesen jelentősen zuhanna, tehát a mostanihoz képest sokkal elérhetőbbé válnának. Sőt exportálhatóak is lennének az ennél jóval magasabb világpiaci árakon!
További járulékos hasznot jelentene, hogy mindegyik általam fölsorolt típus (mogyoró, dió, gesztenye) alkalmas szarvasgomba termesztésre, sőt szimbiózisa miatt a terméshozama és növekedésének gyorsítása miatt ez előnyös is. Ez is használható itthon de ennek nagy része is exportra menne, sok sok milliárdért.
További járulékos haszon hogy mivel ezek mind nemes faanyagot teremnek, kitermelésük és újraültetésük esetén rengeteg kiváló minőségű bútoralapanyagunk lenne. Amiből kis üzemek és fejlett bútorgyárak óriási haszonnal állíthatnának elő minőségi luxus bútorokat. Természetesen ezt is sok milliárdos export profittal!
Ez természetesen a teljes Magyar gazdaságot és életformát átalakítaná. Akár a világ legjobb(an élhető) és legkörnyezetbarátabb, leg egészségesebb országainak elit klubjába (pl: Norvégia) repíthetne minket. Át kell gondolnunk az egészet hogy mire használjuk azt a rengeteg vizet és földet ami itt van! Mert jelenleg nem hatékonyan és ésszerűen!
Mit szóltok hozzá?
Kiegészítő ötletek?
Egyéb fás szárú növények amik beleillenek ebbe a képbe?
Na valami beindult... :)
Zöld kezek mentek.
Amúgy én a "partizán" akcióktól sem riadnék vissza ha egy terület épp használaton kívüli és még csak nem is gondozzák!
Igen a városi hőszigeten is sokat segít a dolog. A városokban is lehetne gyümölcsösíteni erősen. Na persze ésszel, tehát pl meggyfát a járda/úttest fölé azért ne... :)
Szerencsére ez a probléma nálam kevésbé jelentkezik, az ország legjobban fásított városában élek. :) De ez nem azt jelenti persze, hogy nem érdekel máshol mi van vagy mennyire szenvednek.
Mivel ahogy írtátok is az államra, vagy önkormányzatra hiába várunk, a városok ilyen terű problémáin csakis a közösségi összefogás segíthet.
A mezőgazdaságban változást viszont csak állami segítséggel lehet elérni. Ha széllel szemben pisilés pl Francia érdek ellen megy akkor is, sőt akkor leginkább! Az államnak elő kell segítenie a változást/változtatást, már csak az a kérdés hogyan adjuk tudtukra és győzzünk meg minél több politikust.
Ez a fickó Afrikában (Burkina Faso) pont ezt csinálta, szóval nem én találtam föl a spanyol viaszt, csak továbbgondoltam Magyarországra:
De halottam egy Indiairól is aki évtizedekig ültette a fákat, most meg majdnem kitiltották a "természetvédelmi" területről ami nélküle nem is létezett volna.
Ez is érdekes kezdeményezés:
És halottam régebben egy Afrika melletti letarolt szigetről, ahol egy nyugati tudós kísérletképpen a nulláról épített föl sikerrel egy működő ökoszisztémát.
Nem akarok szentimentálisnak tűnni de ezt a két videót érdemes megnézni:
https://www.youtube.com/watch?v=QkabA_drS9U
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!