Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Nem működik a gravitáció?...

Nem működik a gravitáció? (Vagy inkább buta vagyok. )

Figyelt kérdés

Inkább a 2., de végeztem egy kísérletet hogy megtöltöttem egy hordót vízzel, és beledugtam egy 0.8mm átmérőjű csövet, és nekem nem ment följebb benne a víz. A folyadékokat vesszük fizikán és mondta a tanár meg mutatta hogy kéne. Függőlegesen állítottam bele a vízbe a csövet és lenyomtam a végét majdnem a hordó aljáig (jó fél méter), és egy kicsit sem ment följebb a csőben í vízszint, mint a hordó vízszintje. Pedig az ábra szerint kéne:

[link]

Mit rontottam el?>.<

Amúgy ezt az üvegtárgyat adta köre a tanár Fizika órán:

[link]

2016. jan. 9. 19:05
 1/4 A kérdező kommentje:
Műanyag csővel csináltam, nem üveggel.
2016. jan. 9. 19:21
 2/4 anonim ***** válasza:
96%

Nem a gravitáció miatt van vagy kellene úgy lennie mint az ábrán.

A jelenség oka a víz és az üvegcső kölcsönhatása amit felületi feszültség néven is szoktak emlegetni.

A víz nedvesíti az üveget de a műanyagot nem.

Az üvegcsőnek jó vékonynak kell lennie mert különben a jelenség nem igazán figyelhető meg.

2016. jan. 9. 19:40
 3/4 A kérdező kommentje:
Értem, akkor ez a kísérlet ki fog maradni...:/ Kösz a választ!
2016. jan. 9. 19:51
 4/4 sadam87 ***** válasza:
Egyébként ha felitatsz folyadékot egy papírral vagy szivaccsal, akkor is ugyanez a jelenség érvényesül.
2016. jan. 9. 20:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!