Egy derékszögű háromszög átfogóhoz tartozó magassága m = 4,8 cm, a beírt kör sugara r = 2 cm. Mekkorák a befogói és a körül írt kör sugara?
képletekre már nememlékszek, de részeredmények vannak.
rajzold be a kört, aminek a középpontja ugye a magasságot ábárázoló vonalon van, és ott az átfogótol kerek 2cmre,
ezután huzz egy merőlegest a kör középpontjából az egyik befogóra, amit most rajztoltál az egy derékszögő háromszög aminek az egyik oldala 2cm, a másik pedig 2,8 megnekérdezd, hogy ez mértjó, de valahogy ígyszoktam kezdeni
Nézd a következő rajzot:
Az AFOH négyszög bizonyíthatóan egy négyzet, amelynek az oldalhossza r. Innen kiszámítod az AO átfogó hosszát ( AO=r*sqrt(2) )
Az AG=AD-DG, azaz AG=m-r
tgGAO=AG/AO => GAO=arctg(AG/AO)
DAB=(pi/4)-GAO
AB=AD/tgDAB
Azután kiszámolod a CAD szöget, és
AC=AD/tgCAD
Majd Püthagorasz:
BC=sqrt(AB^2 + AC^2)
A köré írható kör sugara pedig:
R=BC/2
Asszem 10cm lesz az átfogó, tehát az R=5cm
Az előző vagyok:
a tangensek helyett koszinuszok kellenek
(elírtam, bocs)
Bocs, nem ment a net, azért nem tudtam előbb írni.
A megoldásod menete alapján sikerült egy olyan képletet felállítani, ami könnyen kezelhető kapcsolatot teremt a befogók, a magasság és a beírt kör sugara közt.
Köszi a megoldást, sokat segítettél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!