Vákuumozott folyadék hogyan viselkedik (részletek lent)?
Vegyünk egy tartályt, van benne valamennyi folyadék.
Levákuumozom a tartályt.
A tartály alján van egy kis szelep, azt lassan résre nyitom.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi történik?
Az atmoszferikus nyomású levegő benyomul a tartály belső terébe és utána meg buborékok formájában feljön a folyadék felszinére?
Régen volt már az áramlástan nekem egyetemen. :/
És ugy gondolom, hogy ilyenkor a nyomás a folyadékban is leesik, viszont hidrosztatikai nyomása ugyanugy lesz.
Ezért az atmoszferikus nyomású levegő benyomul a folyadéktestbe, ahonnan meg már a felhajtóerő nyomja a felszinre?
Jo bármilyen józan eszű magyarázat, de legjobb lenne valami absztrakt leirása a folyamatnak.
Előre is köszCSY
Először is definiáljuk, miféle folyadék.
Ugyanis valamire nem gondoltál: a folyadék gőznyomására. Azaz ha víz van a tartályban, az teljes egészében el fog tűnni az elpárolgása révén.
MONDASZ VALAMIT! :D
hát ez egy vegyipari tartály, tehát nem elég, hogy vákuumos, de előfordulhat, hogy van benne egy viszonylag magas hőmérséklet is.
Nem is tudom milyen közeg ez, igy gözölgésről nem tudok nyilatkozni...
de mondjuk ugy képzeld el, hogy egy ~850 literes tartályban van ~600 liter.
Van a tartály alján egy speciális szelep, amit megkifogásoltak, hogy vákuumnál ereszt....azaz feljönnek a buborékok.
nem mintha nem fordulna elő, hogy egyes folyamatoknál DIREKT buborékoltatás lenne az anyagbevitel módja...
Ha ez tényleg egy "real life" probléma, akkor először is adatgyűjtéssel kéne kezdened...
- Milyen anyag található meg a tartályban, és mik az anyagi tulajdonságai (sűrűség, gőznyomás, stb)
- Mekkora az üzemi nyomás és hőmérséklet (valamint milyen tartományban mozog)
- Hogyan épül fel a tartály (hol vannak csonkok, milyen magasságban, stb)
Mivel állításod alapján ez egy vegyipari tartály, így feltételezem "vákuum" alatt nem az abszolút vákuumot, csak a légkörinél kisebb nyomást tartalmaz. Ennélfogva a tartályban maradhat folyadék (20°C-on a víz gőznyomása kb. 2400 Pa, azaz ha efeletti a tartály nyomása akkor folyadék fog megjelenni).
A legegyszerűbb eset az, hogy a levegő egyszerűen beszivárog a tartályba. Ezesetben valóban "buborékolás" történik, azonban kis mennyiségű levegő nagy térfogatra képes kitágulni (vákuum mértékének függvényében). Így az egyszerű "buborékolás" akár folyadékelhordással járó kétfázisú áramlássá is átalakulhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!