Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Tudományos számológépen hogy...

Tudományos számológépen hogy kell n-edik gyököt számolni?

Figyelt kérdés
Victoria GVT-742CQ gépemet most vettem, és nem sikerül rajta kiszámolnom azt, hogy valami pl a negyedi gyök alatt. Olyat sem enged beírni, hogy például 4 az ötödiken, ezeket hogy tudom kiszámolni?
2015. dec. 30. 15:28
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha más nem segít, veszed a logaritmusát, elosztod n-nel, aztán az így kapott számnak veszed az exponenciálisát.

Mondjuk a 4. gyököt én úgy csinálnám, hogy kétszer négyzetgyököt vonok.

Amúgy a [shift] gombot és az [x^y] gombot kell használni.

Például 5. gyök kettő:

[2] [shift] [x^y] [5] [=]

2015. dec. 30. 15:45
 2/8 anonim ***** válasza:

Az n-edik gyok azonos az 1/n-edik hatvannyal.

A gepet nem ismerem, de a kepen latok rajta x felsoindex(Y) gombot.

2015. dec. 30. 16:18
 3/8 A kérdező kommentje:

Jaaj köszönöm, az n-edik gyök így sikerült!

Viszont azt még mindig nem tudom beírni, hogy például 4 az ötödiken, nem enged kitevőt írni:/

2015. dec. 30. 17:40
 4/8 anonim ***** válasza:

Akkor nem kell a shift:

[4] [x^y] [5] [=]

Ha meg úgy akarod, az ötödik gyököt, mint a második (16:18-as) válaszoló mondja:

[2] [x^y] [(] [1] [÷] [5] [)] [=]

2015. dec. 30. 17:45
 5/8 A kérdező kommentje:

Jézusom, azt hittem, ennél sokkal bonyolultabb, és az x és y helyére vissza kell menni és beírni, amiket szeretnék:D

Nagyon köszönöm a segítséget!

2015. dec. 30. 17:50
 6/8 A kérdező kommentje:
És még esetleg annyit tud valaki segíteni, hogy minusz kitevőt vagy tört kitevőt hogyan tudok beírni? Ezt sem sikerül úgy, hogy jó eredményt adjon ki.
2015. dec. 30. 18:00
 7/8 anonim ***** válasza:

Amit a tört kitevőre előbb mutattam az 1/5-tel, az nem működik? (1.148698355 kellene kiírjon.) A [(] zárójel akar lenni, csak ugye szögletes zárójelbe tettem, hogy milyen gombot kell nyomni. Ha csak a több karaktereseket teszem szögletesbe, akkor

2 [x^y] ( 1 ÷ 5 ) =

A negatív előjel a zárójelbe tett gombbal van. Tehát a 2^–2,3-at így kell ütni:

[2] [x^y] [(-)] [2] [.] [3] [=]

avagy

2 [x^y] [(-)] 2.3 =

(Ha nem jön be, akkor zárójelben írd be a –2.3-at.)

2015. dec. 30. 18:13
 8/8 A kérdező kommentje:
Na valami el volt rajta nyomva, most beírtam mindent zárójelekkel, anélkül is, tökéletesen működik, jó eredmények jöttek ki, köszi!:)
2015. dec. 30. 18:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!