Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mit jelent az, hogy "tonális...

Mit jelent az, hogy "tonális hang"?

Figyelt kérdés
2015. dec. 24. 14:38
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A tonális (a dúr és a moll) hangnemek vezetőhanggal rendelkeznek. A vezetőhang a hangsor hetedik hangja, amely a hangnem alaphangjára vezet. A VII. fok és az I. fok között kis szekund (fél hang) távolság van, ami a dúr esetében a ti-dó és a moll (összhangzatos moll) esetében a szi-lá hangköz. A modális hangsorok az ion (dúr) és a líd hangsoron kívül természetes vezetőhanggal nem rendelkeznek. A mai tonális gondolkozásmód szerint a modális hangsorokat aszerint csoportosíthatjuk, hogy az alaphangra épített hármashangzata (alaphang + terc + kvint) dúr vagy moll jellegű. Ha az alaphangra épített terc nagy, akkor dúr, ha kicsi, akkor moll jellegű.
2015. dec. 24. 14:48
 2/8 A kérdező kommentje:

Akkor úgy kérdezem, hogy hogyan tudnád tömören definiálni, hogy mi is az a tonális hang?

Amúgy köszönöm az előző válaszodat!

2015. dec. 24. 14:58
 3/8 A kérdező kommentje:
Elég lenne csak a saját szavaiddal tömören megfogalmazni.
2015. dec. 24. 14:58
 4/8 anonim ***** válasza:
Ami egyenletes hullámhosszú?
2015. dec. 24. 15:46
 5/8 A kérdező kommentje:
Mindegy hogy egyenletes vagy sem. Csak úgy általánosságban. Hogy egy hang mitől tonális.
2015. dec. 24. 15:53
 6/8 A kérdező kommentje:

Én két dolgot találtam ezzel kapcsolatban, nem biztos, hogy jók.

Tonális hang:

-Szubjektív megítélés szerint tiszta hangú összetevőket tartalmazó zaj.

-Tercsávos frekvencia analízis esetén, ha két szomszédos tercsáv különbsége nagyobb 3 dB-nél.

2015. dec. 24. 15:54
 7/8 A kérdező kommentje:
Jó amiket írtam?
2015. dec. 24. 15:54
 8/8 anonim ***** válasza:

"Szubjektív megítélés szerint tiszta hangú összetevőket tartalmazó zaj."

Ennek így nincs sok értelme.

Szerintem olyan hang, ami alaphangból és esetleg annak kisebb amplitúdójú felharmonikusaiból áll, és része valamilyen tonális hangrendszernek.

2015. dec. 24. 21:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!