Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A só a nátrium vagy a klór...

A só a nátrium vagy a klór miatt marja a nyelvem?

Figyelt kérdés

2015. dec. 7. 01:50
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

A diffúzió miatt marja...


A só oldódni akar, a nyelved sejtjeiben pedig víz van ami ugye az oldószer.


A sejtekből kirántja a vizet, de eközben sérül a sejtfal.


Ezt érzed marásnak.

2015. dec. 7. 02:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:
Értem. De ez a nátrium vagy a klór miatt van?
2015. dec. 7. 09:56
 3/10 anonim ***** válasza:

Mindkettő miatt.


Miért, miért nem, de a koncentráció mindig egyenlően akar elolszlani (ami minden oldott anyagra igaz, tehát Na+ és Cl- esetében is). Ez ugyanolyan, mint amikor összenyitsz egy hideg meg egy meleg szobát, akkor a hő is egyenlően akar eloszlani.

A nyelved külső felszínén nyílván jóval nagyobb a koncentráció, mint a nyelved sejtjeiben. A Na+ és Cl- nem tud könnyen átjárni a sejtmembránon, ezért a víz kidiffundál, ami a akár roncsolhatja is a sejteket, és ezt érzed.

2015. dec. 7. 11:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

“Értem. De ez a nátrium vagy a klór miatt van?”


Nem, nem érted. Azért van, mert a só vizet von el a nyelvedtől. Nem külön a nátrium ionok, sem külön a klorid ionok miatt. A sóban nincs sem nátrium, sem klór, hanem nátrium ion és klorid ion van benne.

2015. dec. 7. 11:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 A kérdező kommentje:

"Nem, nem érted. Azért van, mert a só vizet von el a nyelvedtől. Nem külön a nátrium ionok, sem külön a klorid ionok miatt. A sóban nincs sem nátrium, sem klór, hanem nátrium ion és klorid ion van benne."


Elnézést kérek, ha nem jól fejezem ki magam, de nem vagyok szakértő a témában. Tehát ha jól értelmezem, akkor azért érzem maró hatásúnak a sót, mert vizet von el a nyelvemtől, ezáltal kiszárítja a nyelvemet alkotó sejteket, amik ettől elpusztulnak, ezt értelmezi az agyam maró hatásnak. De ez, hogy a só vizet von el a nyelvemtől, azért a nátriumionok, vagy a kloridionok a felelősek?

2015. dec. 7. 11:56
 6/10 anonim ***** válasza:

"Tehát ha jól értelmezem, akkor azért érzem maró hatásúnak a sót, mert vizet von el a nyelvemtől, ezáltal kiszárítja a nyelvemet alkotó sejteket, amik ettől elpusztulnak, ezt értelmezi az agyam maró hatásnak."

Így van, bár elpusztulni nem pusztulnak el a sejtek (legalábbis nem jelentős számban).


"De ez, hogy a só vizet von el a nyelvemtől, azért a nátriumionok, vagy a kloridionok a felelősek?"

Mint korábban írtam, mindkettő.

2015. dec. 7. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 Pelenkásfiú ***** válasza:
Akkor én meg azt kérdezem, hogy ha vizet iszok, akkor az oxigén vagy a hidrogén oltja a szomjam? :)
2015. dec. 7. 16:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 sadam87 ***** válasza:

#Nymous123

"A diffúzió miatt marja..."

Itt inkább ozmózisról van szó, mint diffúzióról (az általad írtak is erre utalnak).

Emellett az emberi sejteknek nincs sejtfaluk, valószínűleg sejthártyát akartál írni. A víz átáramlása ezt nem károsítja.


Kedves kérdező!

Az ozmózisnak annyi a lényege, hogy egy féligáteresztő hártya (ami a vizet átengedi, de az oldott anyagokat általában nem - ilyen a sejthártya is) két oldalán levő oldatok között koncentrációkülönbség van. Ez a koncentráció különbség úgy tud kiegyenlítődni, hogy a víz átáramlik a hártyán a nagyobb koncentrációjú hely irányába. A folyamat szempontjából (legalábbis amíg a koncentráció kicsi) mindegy, hogy milyen anyag van a vízben feloldva, csak az oldott anyag összkoncentrációja számít. Emiatt a kloridionok ugyanúgy felelősek az ozmózisért, mint a nátriumionok.

2015. dec. 7. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:

2#


Ez egyik miatt sincs igazán, ez amiatt van, hogy a só kristályzerkezet folyékony halmazállapotúba megy át azaz hígul, és oldatba viszi a sejtekben levő vizet.


Az oldatban az ionok képződése és ezek kölcsönhatásai már a következő fázis eseményei.

2015. dec. 7. 23:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 Wadmalac ***** válasza:

A lényeg, hogy egy vegyület tulajdonságai teljesen mások lehetnek, mint az alkotó elemeinek a tulajdonságai.

Itt is, a konyhasó sem a nátriumra, sem a klórra nem hasonlít.

2015. dec. 8. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!