A szódapor (NaHCO3) milyen reakcióban vesz részt, amikor a tésztákat fellazítja?
Figyelt kérdés
A sütisütéskor a szódapor felel a tészta könnyedségéért és felemelkedéséért. Ez hogyan valósul meg? A hő hatására? Milyen reakció megy végbe?2015. nov. 28. 13:56
1/1 Tomcsó válasza:
A szódaporból széndioxid lesz.
Először beoldódik, disszociál a molekula, majd egyensúlyi reakcióban szénsavvá alakul a hco3, ami viszont instabil (főleg magas hőmérsékleten) így szétesik h2o és co2-re, ami mikrobuborékokként jelenik meg a tésztában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!