Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Ez tényleg igaz amit a videóba...

TappancsMancs kérdése:

Ez tényleg igaz amit a videóban mutat?

Figyelt kérdés
Https://www.youtube.com/watch? V=zL_HAmWQTgA

#monitor #monitor trükk
2015. okt. 30. 20:49
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen.
2015. okt. 30. 21:17
 2/10 A kérdező kommentje:
És hogy van ez? Hogy működik?
2015. okt. 30. 21:41
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Elég egyszerű az elve. Gyakorlatilag ugyanazt csinálja, mint az átlag monitor, csak itt a fény nem a monitoron lévő polarizáló rétegen megy keresztül, hanem a szemüvegben lévőn.
2015. okt. 30. 22:15
 4/10 anonim ***** válasza:
Nekem nem ad ki semmi, csak a youtube kezdőoldalát.
2015. okt. 31. 09:49
 5/10 A kérdező kommentje:

Igen nem linkelt jól pedig nem vagyok egy számítástechnikai analfabéta.

https://www.youtube.com/watch?v=zL_HAmWQTgA

A polarizáló réteg hogy működik? Az tiszta nekem is hogy ami a monitoron volt az került a szemüvegbe, most ezzel nem vagyok előrébb, persze köszi. Csak akkor ez a polarizáló hogy működik. Érdekes dolog.

2015. okt. 31. 14:15
 6/10 A kérdező kommentje:
Ja és miért kell polarizálni a monitor fényét? A nélkül hogy van?
2015. okt. 31. 14:17
 7/10 anonim ***** válasza:
Most már az a nagyobb kérdés, hogy a #3 hogyan tudott válaszolni (és megnézni a videót), ha rossz volt a link.
2015. okt. 31. 15:39
 8/10 A kérdező kommentje:
:D Ja poén. Kipróbáltam és a youtube sima keresőjébe illesztve kiadja elsőre.
2015. nov. 1. 22:12
 9/10 anonim ***** válasza:
Tényleg.
2015. nov. 1. 22:21
 10/10 anonim ***** válasza:

Ahhoz, hogy megértsd a videót Kérdező, meg kell értened a folyadékkristályos kijelzők működésének alapjait, úgyhogy leírom pár pontban:

1. Az átlagos fénysugár a tér minden irányában "rezeg". Ez fizikailag nem pontos kifejezés. Ha pontosan szeretnénk leírni, ahhoz először tudni kell, hogy minden hullám felbontható több, elemi hullám összegére. Ha az előbbi, átlagos fényhullámot felbontjuk ilyen elemi hullámokra, akkor azt látjuk, hogy ezek a hullámok más más síkban terjednek.

2. A polarizátor egy ilyen átlagos fényhullámból olyan hullámot csinál, amelyik csak egy síkban rezeg. Ha két polarizátort egymás elé raksz, és a kettő síkja egymásra merőleges, akkor semennyi fény nem jut majd át rajtuk, ha párhuzamos, akkor (szinte) minden fény átjut majd.

3. A folyadékkristályos monitorok úgy épülnek fel, hogy hátulról érkezik egy lámpából megvilágító fény. Ez elé a fényforrás elé raknak egy polárszűrőt, amely a fényforrásból érkező fényt polarizálja. Ez előtt a réteg előtt van egy folyadékkristály réteg, az előtt pedig egy második polarizátor, amely az eredetivel párhuzamos.

A folyadékkristály attól függően, hogy mekkora feszültséget kapcsolunk rá, más-más mértékben el fogja forgatni az első polárszűrőből kilépő fény rezgési síkját. Ha 90°-al forgatjuk el, akkor a második polárszűrőn semmi fény nem fog átjutni, ha nem forgatjuk el, minden fény átjut rajta. (Van még egy színszűrő is a kijelzőkben, de az nekünk most irreleváns.)

4. A videón azt látod, hogy a második polarizátor réteget eltávolították a monitorról, így a folyadékkristály rétegen mindig átjut a hátsó polarizátorból kilépő fény, ezért a monitor folyamatosan fehér. Ha pedig eléteszünk egy másik polarizátort, akkor pontosan az elvárt módon fog működni.

+érdekesség: szerintem, ha a szemüveget elforgatjuk, akkor pont invertálni fogja a monitor színeit.

Ha van még kérdés, akkor azokra is szívesen válaszolok. (Ha tudok.)

2015. nov. 6. 23:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!