Minden részecskékből áll, az atomok is. Az anyag tulajdonságai az atomjain múlnak. Minden atom 3 részecskéből épül fel, ezek nem helyhez kötöttek bizonyos értelemben. Ha ebbe a szerkezetet bármilyen anyagot (részecskét) töltenénk, lehet ez levegő, föld, beton, átkonvertálná a részecskéket úgy, hogy olyan atomokat hozzon létre, amely a kívánt végtermék anyagának van, így egyik anyagot a másikká konvertálná, és anyagból (részecskékből) bármilyen más tulajdonságú anyag jöhetne létre. A szerkezet az atomokat részecskékké bontaná, majd úgy rekombinálná őket a megfelelő atomokká, x neutron, proton, elektron keringjen' körülötte, és így részecske pontosságú művelettel elérnénk, hogy a vízből a megfelelő minőségű Pl. műanyagot hozzuk létre. Persze levegőből kevés vas jönne létre, mert a 2. anyag szerkezete sűrűbb, de ez elvben megoldható lenne egy ilyen szerkezetnek a megépítése? Kaját is lehetne így gyártani. Nyílván baromi sok energia kéne hozzá, hogy elválassza a részecskéket, hát még "összeforrassza" újból azokat. Meg iszonyatos precizitás.
Tehát sok idő? De csak az energia miatt drága? Nem hiszem, hogy sok idő hisz nem egyenként készülnek az atomok hanem egyszerre szinte nagyon sok, de nem tudom hogyan működik, ahogy azt sem tudtam, hogy van már ilyen találmány, csak megfordult a fejemben.
2015. okt. 26. 10:18
12/23 anonim válasza:
"nem egyenként készülnek az atomok hanem egyszerre szinte nagyon sok, de nem tudom hogyan működik"
Maradjunk abban, hogy nem tudod.
EGYESÉVEL készülnek.
Ahol nem (pl. CERN), ott is nagyon kevés készül egyszerre, ráadásul ott teljesen véletlenszerűen.
Mintha úgy akarnál téglából gömböt készíteni, hogy veszel 1000000 téglát, aztán sorban mind odavágod a falhoz. Előbb-utóbb az egyik tényleg gömb alakban fog eltörni.
De hogy melyik... az jó kérdés. Akár az első is lehet, és utána még meg is kell találni, hogy melyik volt az.
2015. okt. 26. 10:38
13/23 anonim válasza:
Egyrészt igen, az energia miatt is drága, hiszen itt magenergiáról van szó. Amikor egy atombomba felrobban, az uránból keletkezik néhány kiló új elem. Tehát például ennek a megfordításához minimum annyi energia kéne, mint amennyi felszabadult a bomba robbanásakor.
De nem ez a fő ok, hanem hogy a jelenlegi berendezések ezeket a magátalakításokat csak nagyon kis mennyiségben képesek csinálni. Ahhoz, hogy pár ezer vagy millió tetszőleges atommagot létrehozzunk, egy háztömbnyi méretű gyorsító kell. Ha kilószámra akarnánk így új magokat csinálni, az egész Földön se lenne elég hely a gyorsítóknak.
2015. okt. 26. 11:16
14/23 A kérdező kommentje:
Érthető. Van esély rá, hogy egyszer képesek leszünk nem csak random módon meggenerálni a kívánt részecskeformációkat, hanem fogjuk őket, és összeillesztjük őket energiával, de pont úgy, hogy olyan formát vegyen fel ami nekünk kell? Ehhez szükséges több tudás a részecskék tulajdonságairól? Én úgy gondoltam, hogy valamilyen energikus mezővel pl mágneses v elektromos, jó ugyanaz transzformáljuk az atomokat, esetleg hanggal, hullámokkal, mert felnagyítva bizonyos energia mennyiségre vagy hullámhosszra, magasságra 1 adott formációként állnak be, és tudni kéne, hogy milyen energia hatására hogyan, melyik anyag atomjaivá állnak össze a részecskék. Bár erről nagyon nagyon keveset tudok, bocs, ha h. séget írtam. Abból indultam ki, hogy felnagyítva a vaspor a mágnes körül szabályos alakzatot vesz fel valamiért, miért nem tudom.
2015. okt. 26. 12:53
15/23 anonim válasza:
Igen, egyszer lehet képesek leszünk. A technológia folyamatosan fejlődik, méghozzá gyorsuló ütemben. De a kérdés a jövőben is a költséghatékonyság lesz. Sokkal költséghatékonyabb lesz egy tehenet felnevelni és levágni, mint ilyen szuper gépekkel részecskékből összepakolászni a fehérjéket és szöveteket.
2015. okt. 26. 13:14
16/23 A kérdező kommentje:
Értékelem a válaszaitokat, kösz! Esetleg tudja valaki, hogyan hívják ezt a szerkezetet, ami most jelenleg van? Simán részecskegyorsító?
Ezeket bizony atomonként kell összerakni! Legalábbis nagy részét. Aztán lehet, hogy néhány atom magától is tud kapcsolódni, ha már egy része megvan az eszköznek.
Máshogy egyelőre nem működik.
2015. okt. 26. 13:26
18/23 A kérdező kommentje:
Nano robotok illesztik össze a részecskéket atomokká? Így mondjuk gyorsabb mint random módon. Ki se kell nagyon válogatni akkor.
2015. okt. 26. 13:32
19/23 anonim válasza:
De, robotok illesztik. Miért, szerinted kézzel rakosgatják az atomokat?
Egy robot kb. akkora, mintha egy borsószemet Föld nagyságú eszközzel raknál odébb. Annyi energiát is használ el közben.
Ja: és hónapokig kell tervezni, hogy milyen atomi kötések hogyan fogják összetartani ezt az eszközt - és ugyanígy azt is, hogy hogyan lehet összerakni.
Elég komoly erők vannak már itt, és nem egyszerű számolni. 2 atommagnál egyszerű számolni, a fölött már - atomonként! - nagyságrendekkel bonyolultabb lesz.
2015. okt. 26. 13:47
20/23 anonim válasza:
A linkelt képek nagy része csak illusztráció, nincsenek még nanorobotok. A legkisebb teljes értékű robot az kb ez:
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!