Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Egyre többször hallani a...

Egyre többször hallani a kijelentést: Semmi para, ha tönkrevágtuk a Földet, fölkerekedünk és máshová költözik az emberiség. Végiggondolta már valaki ennek a forgatókönyvét?

Figyelt kérdés
2010. márc. 17. 00:03
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Műszaki lévén, engem elsősorban kérdésben említett forgatókönyv technikai oldala érdekelt. A logisztikai feladat, amivel egy ilyen méretű exodus megvalósítható lenne.

"...Igen, végiggondoltam -> X év alatt kifejlesztünk egy űrhajót, és irány a Mars. "

"...ha már elkerülhetetlen lenne a dolog, és van megfelelő technikai háttér, irány egy másik bolygó."

Ilyen vélemények olvastán végeztem egy kis számítást, a számok nem hazudnak.

Lehet, hogy kissé szélsőséges a példa, de az eredmény talán elgondolkodtató.

Tegyük fel, rájöttünk hogy rövid időn belül el kell menni a Földről... valahová...

Addigra az emberiség létszáma 7 300 000 000 (7,3*10^9) főre nőtt.

Mondjuk egy űrjárműn 10000 ember számára szánunk helyet.

Ekkor 730000 járműre lenne szükség.

Ha 10 év alatt szeretnénk végrehajtani a költözést, akkor évente 73000 db-ot kéne gyártani.

Ez azt jelenti hogy NAPONTA 200 db-ot kellene előállítani!!!

Olyan eszközökből, amik maximum a sc-fi írók képzeletében működnek!

Erősen kétlem, hogy bármikor is képesek lennénk erre a mutatványra.

Ez csak a mennyiség, a többi problémát - tudás, kipróbált eszköz, nyersanyag, energia stb. - nem is érdemes taglalni.

Döntse el mindenki maga, hogy ez nevetséges-e vagy sem.

"... minden rendszert tönkre lehet vágni, és ha szétnézel egészen azon vagyunk..."

Elhitettük magunkkal, hogy mi vagyunk a világ urai, és legyőzzük a természetet. Ennél beképzeltebb kijelentés nincs a világon! A természet köhent egyet, és több százezer ember meghal a szökőártól, városokat söpör el egy földrengés. Jártunk a Holdon, de esik fél méter hó, és megbénul egy fél ország, és még lehetne sorolni. Mire vágunk fel? Ha eltűnne az elektromosság, kezdhetnénk újra a kőbaltánál...

Ahelyt, hogy együttműködtünk volna, ellenségnek tekintettük.

Anélkül, hogy megismertük volna a természet szabályzó folyamatait, hályogkovács módjára belepiszkáltunk a milliárd évek alatt kialakult rendszerbe. Az igaz, hogy eddig is többször érték a földi ökoszisztémát pusztító változások, a magasabb rendű élet csaknem eltűnt, de a Föld "rendezte sorait", és új rendszereket kialakítva működött tovább.

Ezt a saját készletéből merített eszközökkel tette, de mostanára sajnos az ember "áldásos" tevékenysége folytán olyan elemek kerültek be a rendszerbe, amelyek az eddig megszokott működést megzavarták, labilissá tették, ami egyre nagyobb kilengésekkel válaszol.

Nem kell félteni a Földet, velünk vagy nélkülünk is tovább fog élni, esetleg a vírusok lesznek az uralkodó faj...

Az együttéléshez meg kellene tanulni végre együttműködni, és nem harcolni. Ha még nem késő...

DeeDee

2010. márc. 17. 13:06
 12/15 anonim ***** válasza:

mindet = minket

Hozzáteszem valószínűleg mi is túl élnénk egy következő jégkorszakot. Ez sikerült az ősembereknek is, akkor nekünk kötelező gyakorlat. A félreértések elkerülése végett: én a ti pártotokon vagyok, és a világ is lassan ezen az oldalon lesz, csak nem kell túl reagálni a dolgokat.

2010. márc. 17. 13:10
 13/15 anonim ***** válasza:
Ez így van DeeDee!
2010. márc. 17. 13:14
 14/15 anonim ***** válasza:

A számítás annyiban pontatlan, hogy maximum néhány száz embert (de inkább kevesebbet) mentenénk ki. És az idöintervallum ehhez évtizedekben mérhetö reálisan. Így korrigálva szerintem még mindig kivitelezhetö a dolog, tehát kb 100 éven belül, kb 100 embert a Marsra tudnánk juttatni és ott a megtelepedésüket biztosítani.

Amit pedig az együttélésröl mondasz elég álszent dolognak tünik, mert gyanítom, hogy magadat jónak tartod, csak a "mások" szennyezik a bolygót. Minden zöld mozgalom jelszava, hogy "gondolkodj globálisan, tégy lokálisan", azaz kezdd magadon a fenntartható fejlödés biztosítását. Meglepödnél ha tudnád hányszorosan több eröforrást használ egy átlag magyar, mint amennyi a fenntarthatósághoz szükséges lenne.

Uh reklamálni könnyü, tenni ellene nehéz. Ha te tenni szeretnél, akkor kezdd magadon.

2010. márc. 17. 19:21
 15/15 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Idepiszkítunk és elpucolunk?

Nem etikus.

Én is hiszek Gaia szabályzó erejében, az Élet elpusztíthatatlanságában.

Az evakuálásról annyit, hogy meg kell nézni, hogy zajlik ez a földi katasztrófáknál, háborúknál, stb. Egy-két stratégiai légiszállítógép (pl. C-17) elviszi a fontos embereket és kész.

2010. márc. 19. 22:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!