Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Lehetséges-e, hogy építünk...

Lehetséges-e, hogy építünk egy liftet a világűrbe amit minden méternél 4 irányból drótkötéllel rögzítünk a földhöz?

Figyelt kérdés
Így nem kéne az asztroanutáknak rakéta használatával elhagyni a föld légkörét csak beszálnak a liftbe és ott is vannak.
2010. márc. 14. 16:22
 1/10 anonim válasza:
100%

elméletileg lehetséges lenne de az akkora költség lenne hogy egyszerűen nem lehetne megfizetni

1:iszonyat sok pénz kellene

2:nincs annyi drótkötél a világon

3:a sok meteor meg "űrszemét" tönkrevágná

4:nincs olyan motor ami azt a terhet olyan sokáig bírná húzni

5:kiaz a hülye aki liftezik az űrbe gondolj már bele mire űrhajóval felérnek kb 30 000km/h sebességgel megy mégis elég lassan ér fel akkor egy mezei bevásárlóközponti lifttel

6:egy baromság az egész

2010. márc. 14. 16:29
 2/10 anonim válasza:
hát ha kituggyuk vonni a vízbű a zokszigént és a polgár jenő a hivatal jenő a polgár engedélyezi akkor azthiszem hogy kizárt mer én azt nem tudom
2010. márc. 14. 16:32
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Több okból sem megy.

- A rögzítő drótkötelek egy adott hossz felett a saját súlyukat sem bírják el.

- Ugyanez igaz a liftet kiszolgáló többi szerelvényre, pl. a vontatókötélre is. (Ez mondjuk "mászó", azaz az akna oldalához pl. fogaskerekekkel kapaszkodó liftszekrénnyel megkerülhető.)

- A hosszú, keskeny liftaknaépület szintén nem építhető kellően szilárdra.

- A magaslégkörben nagyon erős szelek fújnak.

2010. márc. 14. 16:32
 4/10 anonim ***** válasza:
össze omlana a saját súlya alatt
2010. márc. 14. 17:21
 5/10 anonim ***** válasza:

Az ötlet egyáltalán nem új.

[link]

2010. márc. 14. 17:21
 6/10 anonim ***** válasza:
bár nem úgy ahogy leírtad (ugyanis nem kötik ki) de készül az űrlift: [link]
2010. márc. 14. 22:48
 7/10 anonim ***** válasza:
Mindenki kihagyta: a liftnek nem kellene pluszban még a szökési sebességet is túllépnie? Gyorsabban kéne felmennie, mint egy űrhajó, nem?
2010. márc. 14. 22:53
 8/10 anonim ***** válasza:
előzőnek: nem.
2010. márc. 15. 01:37
 9/10 anonim ***** válasza:

Kifejtenéd?

Elgondolkodtam ezen egyébként: ha lenne egy függőleges kötél, ami az űrbe menne (tegyük fel), akkor én ott felmászhatnék az űrbe nem? Jó, nyilván elfáradnék meg minden, de elméletileg az izmaim erejével feljuthatnék. Akkor az űrhajóknál mi ez a szökési sebesség?

2010. márc. 15. 09:52
 10/10 anonim ***** válasza:

Szerintem nézz utána alaposabban a szökési sebesség fogalmának. Ez egy elméleti számítás egy pontszerű test kezdősebességének, amely nem gyorsul tovább és el készül hagyni egy gravitációs teret.

Ha egy létrán mászol (vagy éppen kötélen), akkor tetszőleges sebességgel haladhatsz, hiszen a létra megtart amikor visszazuhannál, tehát a folyamatos tartóerő ellensúlyozza a gravitációt (leegyszerűsítve).

2010. márc. 16. 00:30

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!