Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mik a felhasználási területei...

Mik a felhasználási területei az alábbiaknak: FPGA, Arduino, PIC, PLC, Rasberry PI, és egyebek?

Figyelt kérdés
Erre a kérdésre nem nagyon kaptam még választ. Szinte mindről tanultunk, de csak maga a programozási módjáról, de arról nem hogy mi mire való, mik az előnyei hátrányai egymáshoz képest. Pedig véleményem szerint ezzel kéne kezdeni, hogy tudjuk hova tenni az egészet. Azért fontos kérdés ez, hogy ha valamit meg akarunk valósítani, elsődleges, és kulcskérdés, hogy de melyikkel valósítsuk meg? Valaki le tudná írni, hogy mi mire "való"? Ha nem is az összeset, de minimum egyet-egyet és akkor össze lenne gyűjtve itt. Köszönöm szépen előre is!
2015. szept. 25. 20:36
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

FPGA: mind közül a leguniverzálisabb. Ebbe tulajdonképpen bármilyen hardvert meg tudsz valósítani. Ha úgy tetszik, raksz bele egy processzort, memóriát és lesz egy komplett számítógéped, amire programokat írhatsz akár. Beágyazott rendszerekben használják.

Arduino: legkinkább otthoni szórakozásra való, amatőr célokra. Iparban nem használják (bár egy teljes értékű Atmel mikrovezérlőre épül, amit ipari célokra is használnak, de itt a körítés hozzá gyenge és megbízhatatlan). Viszont könnyen lehet vele látványos eredményeket elérni.

PIC: egy mikrovezérlő család. Beágyazott rendszerekben használják. Pl. a kocsikban nagyrészt PIC-et használnak (légzsák, ABS, ESP, klíma, rádió, stb).

PLC: ipari folyamatirányításra használják. Ezek is valamilyen mikrovezérlőre épülnek, kiegészítve egy csomó bővítménnyel, hogy illeszkedjen az iparban használatos vezérlőjelekhez, stb.

Raspberry: leginkább szintén hobbi használatra, egy kis mini számítógép, Linux fut rajta.

2015. szept. 25. 20:56
 2/6 A kérdező kommentje:
Akkor elég lenne elmélyülni az FPGA-ban és a PLC-ben? Mert lényegében ezzel minden megoldható. Az arduino-t meg lehet PIC-ként is használni, ha megtanuljuk kezelni nem csak az Arduino könyvtárat, hanem mutatókkal, stb-vel is tudunk dolgozni. Az Arduinot például napelem forgató vezérlő elektronikára használtuk fel, ami ki tudja milyen "zajos" környezetben is lehetne. Most akkor az Arduino hazsnálható megbízható helyre, vagy sem? Illetve a PLC-t miért nem lehet FGPA-val kiváltani, ha a PLC is mikrovezérlőre épül? Értem én hogy a zavarvédelem miatt, de ha a PICre FPGA-ra, Arduinora kiépítünk megfelelő zavarvédelmet, akkor olcsóbb lenne mint akármelyik PLC nem?
2015. szept. 25. 21:06
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Arduinot nem lehet PIC-ként használni. A PIC a mikrovezérlők egyik családja. Az Arduinoban Atmel mikrovezérlő van, nem PIC. Igen, lehet C-ben programozni, ezáltal meg is lehet csinálni a szoftver részét megbízhatóra (itt már csak rajtad múlik, hogy mennyire lesz jó), de sajnos vannak hardveres gyengeségei is, amikkel nem tudsz mit kezdeni(AVCC szűrés hiánya és társai).

Igen, FPGA-val minden megoldható, de ez a legbonyolultabb mind közül, itt nem csak a szoftvert kell megtervezni, hanem a hardvert is (persze lehet letölteni a netről processzort...), ráadásul lényegesen drágább egy mikrovezérlőnél.

"Étem én hogy a zavarvédelem miatt, de ha a PICre FPGA-ra, Arduinora kiépítünk megfelelő zavarvédelmet, akkor olcsóbb lenne mint akármelyik PLC nem?" hát ha ingyen dolgozol, akkor igen :)

2015. szept. 25. 22:03
 4/6 A kérdező kommentje:
Ja, értem. De itt érdekelne a gazdasági háttere is. Mert úgy hallottam, hogy ipari dolgokba nem engednek a PLC-n kívül semmit tenni, tehát ezt szabály (is) tiltja, vagy csak a gazdaságosság?
2015. szept. 25. 22:15
 5/6 anonim ***** válasza:
81%
Meg kell felelniük bizonyos tanúsítványoknak, a PLC-knek rendelkeznek ezekkel. Te is csinálhatsz egy eszközt, de az, hogy megszerezd ezeket a minősítéseket, nem kevés pénzedbe fog kerülni. Többek között ezért is relatíve drágák a PLC-k, annak ellenére, hogy filléres mikrovezérlőre épül mind. Ez olyan, mint az orvosi eszközök, ha valamire rá van írva, hogy orvosi célokra, akkor rögtön van az árban egy 5x-ös szorzó...
2015. szept. 25. 22:24
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm a válaszokat!
2015. szept. 25. 22:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!