Mi történik, ha egy felületről akkor is párolog egy folyadék, ha már elérte a minimum hőmérsékletet?
Vegyük hogy van egy folyadék, ami -273 fokon is folyékony marad, és nulla légnyomás, és nagy erejű szél hatására párologni kezd. Ekkor ha van egy nyitott lapos tartály kint a világűrben, ami meg van töltve ezzel a folyadékkal, és azt egy fúvókával ez kezdjük fújni, amiből -273 fokos levegő jön ki nagy erővel, akkor az nagyon gyors párolgásra készteti a folyadékot, ami ezáltal további hőt von el a tartálytól, ami már amúgy is -273 fokos. Amennyiben ez nem történne meg, miért nem? Talán nem kezdene ez párologni a folyadék? vagy -273 fokon csak szilárd halmazállapotban létezhetnek a dolgok? Vagy talán más egyéb oka is van, amiért ez ne történhet meg?
----------------------------------------
Hallottam, hogy sikerült a minimum hőmérséklet alá menni. Elmagyarázná nekem valaki, hogy ez hogy volt lehetséges?
----------------------------------------
Illetve ha egy anyag szublimál, akkor az is lehűl? Azaz szublimálásnál is von el hőt a párolgás a felülettől, mint sima párolgásnál? Tehát elméletileg -273 fokos keményre fagyott szilárd tárgyból is képesek atomok kiszabadulni, és egyben ezzel hűteni az adott tárgyat?
Te nem rám haragszol, hanem magadra, amiért hülye vagy.
Kérdező!
Nem vagyok fizikus, nem is értek olyan nagyon hozzá, szóval nem biztos, hogy én vagyok erre a legalkalmasabb, de azért megpróbálom. mindenesetre ajánlanám, hogy olvasd el a linkelt cikkeket is, hátha az alapján meg tudod érteni.
Vegyünk egy gáz közeget. Ebben a részecskék átlagsebessége annál nagyobb, minél magasabb a hőmérséklet. Ugyanakkor a közegen belül nem lesz minden részecske sebessége (energiája) egyforma. Vannak, akiknek kisebb lesz, vannak akiknek nagyobb. Mivel a sebességnek van egy alsó határa (0), viszont felső határa nincs, ezért az eloszlás nem lesz egyenletes, több részecskének lesz az átlagosnál kisebb sebessége, mint amennyinek nagyobb.
Az alábbi ábra ezt mutatja:látszik, hogy a legvalószínűbb sebesség (most probable speed) kisebb, mint az átlagsebesség (mean speed). Azt is érdemes megfigyelni, hogy a sebesség növekedésével a függvény értéke nem éri el a nullát, csak közelíti (kicsit nehezen látszik, mert vastag a vonal, de becsszó, így van).
Az előző válaszomban linkelt cikkek alapján a kvanumechanikában a részecskék energiájának nem csak alsó, hanem felső határa is van. Emiatt ha egy bizonyos szintnél több energiája lesz a részecskéknek, a függvény megfordul, azaz több részecskének lesz az átlagosnál nagyobb sebessége, mint amennyinek kisebb.
Emiatt éppen fordítva reagál az entrópia változása az energia közlésre mint az első esetben (az entrópia a rendezetlenség mértéke). Míg az első esetben ha növeljük a részecskék energiáját (a hőmérsékletet), akkor a részecskék energiája egyre inkább eltér egymástól, addig a második esetben az átlag energia növelésével az egyes energiaértékek közelítenek egymáshoz (egyre közelebb lesz az összes a felső határhoz), azaz az entrópia csökken. Tehát ha az entrópiaváltozás alapján definiáljuk a hőmérsékletet, a második esetben a hőmérséklet értéke a negatív tartományba esik (hiszen épp ellentétes a hatása, mint az első esetben).
Mint mondtam, nem vagyok fizikus, ezért nem vállalok érte felelősséget, hogy amit leírtam, az tényleg így is van.
Gáz halmazállapotú anyag legfeljebb csak extrém kis nyomáson fog létezni már pár K-en is. Normál légközi nyomáson egyedül a hélium az, ami nem szilárdul meg a 0 K közelében. Ennek is a gőznyomása alig több, mint 1 Pa 1 K-en.
(1221. oldali diagram alapján)
Tehát ha folyékony hidrogént elkezdesz gázzal fújkálni, akkor:
1. Felmelegíted, hiszen a legtöbb anyag ezen a hőmérsékleten már lényegében nem létezik gáz halmazállapotban.
2. Héliummal fújod, ebben az esetben pont meggátolod a párolgást.
3. Mindenképpen meggátolod a forrást, ami 0 Pa nyomáson elvileg mindenképpen bekövetkezne (az más kérdés, hogy ez az érték mennyire elérhető...).
Egyébként a folyékony héliumot szokták használni hűtésre, például infravörös űrtávcsöveknél.A Herschel űrtávcsőnél is használták, az urvilag.hu szerint 0,3, az angol wikipedia szerint 1,4 K hőmérsékletet értek el. Nem tudom, melyik a hitelesebb, de ennél jobb hűtést ezzel a módszerrel nem hiszem, hogy el lehet érni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!