Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Miert oldodik jobban meleg...

Miert oldodik jobban meleg vizben a so?

Figyelt kérdés

2015. szept. 5. 16:30
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert a magasabb hőmérséklet növeli, meggyorsítja a részecskék mozgását, így azok egymással történő elkeveredését.
2015. szept. 5. 16:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
Rácsenergia és a szolvatációs energia kapcsolatára lehet visszavezetni, ami miatt endoterm az oldódás, vagyis a melegítés segít neki. (Aztán lehet hülyeséget mondtam, nem néztem meg az irodalmi értékeket) :D
2015. szept. 5. 18:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

Ha az oldódás sebességére gondolsz, azt az első válaszoló leírta. Mintha gyorsabban kevernénk a kártyát. Hogy az oldhatóság miért növekszik, az már bonyolultabb, a dielektromos állandóval van összefüggésben:


[link]

2015. szept. 5. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 Wadmalac ***** válasza:

Ez egyébként egy érdekes pont, mert éppen például a só oldódását viszonylag kevéssé befolyásolja a hőmérséklet. Pl. a cukor oldódását nagyságrendekkel jobban befolyásolja a hőmérséklet.

A pontos kémiai okokat majd valaki nálam okosabb kifejti.

2015. szept. 7. 11:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!