Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi ennek az elméletnek a...

Mi ennek az elméletnek a pontos neve?

Figyelt kérdés
Van 2 óra. (karóra) Az egyiket egy ülő helyzetben lévő ember viseli, a másik személy viszont mozog. A karóráik percre pontosan ugyanazt az időt mutatják (a másik elindulása előtt). Viszont mikor találkoznak (pl. a mozgásban lévő az ülő felé tartott nagy távolságból) azt veszik észre, hogy aki mozgott, annak az órája már más időt mutat, mint a másik emberé. (nem tudom késik vagy siet) Azt hiszem több kísérletet végeztek, még atomórával is és ugyanazok az eredmények jöttek ki.
2010. márc. 11. 13:33
 1/4 anonim ***** válasza:
relativitás elmélet
2010. márc. 11. 13:37
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi meg is találtam az idevágó cikket hozzá.
2010. márc. 11. 13:50
 3/4 anonim ***** válasza:

Két pontosítás:

1) "Van 2 óra. (karóra) Az egyiket egy ülő helyzetben lévő ember viseli, a másik személy viszont mozog."

Karórával sosem fognak kijönni ezek az eredmények, mivel az csak másodperces pontossággal leolvasható. Atomórával éppen azért jön ki az eredmény, mert azon a nagyon kicsi (milliomod másodpercnyi) eltérések is leolvashatók. Vagyis mondjuk ha a kísérletet éjfélkor indítod, akkor ha karórán nézed, akkor 0:00-t fog mutatni mind a két karóra, és egy nap után visszaérkezéskor is 0:00-t fog mutatni mind a kettő, mert egyszerűen nem tud töredékmásodpercet mutatni. Atomórán ha mindkettő 0:00,0000000-t mutatott, akkor az egyik egy nap múlva 0:00,0000001-et mutat majd. Vagyis igazából valami még kisebb eltérést.

"másik személy viszont mozog."

Azért itt sétálásnál gyorsabb mozgást kell elképzelni, pl repülőgépet vagy ilyesmit. Tök mindegy, hogy a mozgó merre mozog, indulhat az állótól és később visszatérhet hozzá, vagy akármi.

Ha érdekel a téma, akkor az ikerperedoxon keresőszó alatt is olvashatsz róla.

2010. márc. 11. 14:05
 4/4 A kérdező kommentje:
Igen, köszi megtaláltam óraparadoxon/ikerparadoxon néven aztán a relativitás elmélet kapcsán. Abból adódhat a tévedésem, hogy a cikk amit régen átküldtek nekem hiányos volt, és én sem emlékeztem már rá annyira. De köszi a javítást. :)
2010. márc. 11. 14:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!