Melyek azok a részecskék, amelyeket nem tud magába vonzani a feketelyuk?
az atomfizika kissé komolyabb dolog a "hallottam"oknál.
Nincs részecske, amelyre nem hat a gravitáció. Ha találsz, szinte bizonyos a Nobel-díjad.
A fekete lyuk határfelületén képzelhető el - Hawking elmélete szerint, melyet ma már a fizika elfogad - fotonpár-képződés, mely során az egyik foton kiszabadul, ezzel a feka lyuk 0,51 MeV energiát elveszít. A gravitáció pedig a nyugalmi tömeg nélküli részecskékre is hat.
> „Melyek azok a részecskék, amelyeket nem tud magába vonzani a feketelyuk?”
Azok, amelyeknek elég nagy a sebességük és elég messze haladnak el a fekete lyuk tömegközéppontjától ahhoz, hogy ellipszis pályára álljanak körülötte, vagy hiperbolikus pályán tovább haladjanak.
Én úgy tudom, hogy nem létezik ilyen részecske, hiszen van egy ilyen feltételezés (vagy tán tény?), hogy rengeteg idő múlva a fekete lyukak lesznek az egyetlen létező égitestek az univerzumban.
De lehet, hogy ezzel hatalmas nagy baromságot mondtam, úgyhogy javítsatok ki, ha tévedtem :D
Ha "odabent", a fekete lyukban a téridő-szerkezet más, neadjisten az általunk ismer fogalmak szerint nem létezik (mindkettő valószínű), akkor onnan nem léphet ki semmi, mert semmi nem rendelkezhet térben-időben értelmezett sebességgel és tehetetlenséggel, ami egy kilépő pályát adhatna neki.
A szingularitáson belülről akkor nem azért nem jön ki semmi, mert túl kéne lépnie a fénysebességet, hanem, mert ami bent van, annak nincs értelmezhető sebessége, tehetetlensége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!