Hogy működik a kávéfőző?
Alul felforr a víz, a gőz átmegy a kávén, viszi magával a kávérészecskéket, és aztán - hogy lesz belőle újra folyadék? Kondenzációval? Ahhoz messze túl rövid az a kis csövecske, arról nem is beszélve, hogy a kávéfőzővel együtt az is átforrósodik. Ha maga a víz elérte a közel 100 fokot, a kávéfőző fém teste elvileg melegebb annál is, ráadásul a kondenzáció a csövet még jobban felforrósítaná.
Azért kérdezem főleg, mert néha nem "forr ki" rendesen a kávé, csak szörcsög, alig jön egy kevés, közben dől a gőz (nem a túlnyomásszelepen, hanem a csövön). Ha érteném, hogy működik, rá tudnék jönni, mi a baj. Vasfűrésszel kettévágni a csövet viszont emiatt nem szeretném, hogy megnézzem, mi van belül. :)
"néha nem "forr ki" rendesen a kávé, csak szörcsög, alig jön egy kevés, közben dől a gőz"
nem lehet, hogy túl nagy lángon van a tűzhely, vagy nagy fokozaton?
nem túl kevés a kávé, amit beletettél?
ha a ygenge kávét szereted, akor is többet tegyél bele, és egy kicsit nagyobb lánggal főzd
ki kell tapasztalni a kávé mennyiségét és a láng "erejét"
Majdnem úgy működik, ahogyan gondolod, kondenzációval is. Mondjuk messze nem minden víz alakul gőzzé. Nem mellékeltél fotót, de egy egyszerű kotyogóban ilyenbe teszed a kávét: [link]
Nyilván nem ebben a helyzetben van, hanem a vékonyodó rész van lefelé. Ez belelóg a felfőfő vízbe, azaz a fejlődő kevés gőz egyszerűen átnyomja a forró vizet a kávé őrleményen. Nem kell túl nagy hűtő, mert nem minden víz alakul át gőzzé.
Az általad sorolt tünetekre a vízkőmentesítés a gyógyír.
10% os ecettel, vagy citromsavval ( [link] öntsd fel jelig, és (kávé nélkül) főzd le. Vigyázat, a forró ecet a szemre, bőrre fröccsenve balesetet okozhat!!! Szedd szét a készüléket, és lehűtve a fellazult vízkődaradkákat öntsd, öblítsd ki. Makacs vízkő esetén ismételd meg a műveletet. A vízkőmentesítés után még 2 alkalommal csak kávé nélküli sima vízzel főzd át, hogy a savak kiöblítődjenek.
Megkönnyebbülten fog szuszogni a készüléked!
Kellemes kávézást!
Igen!
Jó a hasonlat.
Csak itt még a belső fizikai kiképzéssel is segítve van a folyamat, hogy merre menjen a forró víz! (Rá a kávéőrleményre - alulról.)
Utólag olvasva én is a pongyola megfogalmazásodra helyeseltem, de ugye korábban kitárgyaltuk a témát, és értjük egymást úgy látom, fél szavakból.
Nem a kondenzáció helyett fut a leves, hanem a teljes elforrás helyett fut a leves, vagyis egy gőz nyomta gőz-fővő víz elegy adott keresztmetszeten való átnyomása folyik, és ahogy már kitárgyaltuk, azért nincs szükség erőteljes hűtésre, mert nem a teljes víztérfogatot forraljuk el, hanem egy nagyon kis hányadát, éppen csak annyit, amennyi a forró vizet átnyomja a kávéőrleményen... (Szóval a teljes elforralás helyett van csak leveskifutás...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!