Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy működik a kávéfőző?

Hogy működik a kávéfőző?

Figyelt kérdés

Alul felforr a víz, a gőz átmegy a kávén, viszi magával a kávérészecskéket, és aztán - hogy lesz belőle újra folyadék? Kondenzációval? Ahhoz messze túl rövid az a kis csövecske, arról nem is beszélve, hogy a kávéfőzővel együtt az is átforrósodik. Ha maga a víz elérte a közel 100 fokot, a kávéfőző fém teste elvileg melegebb annál is, ráadásul a kondenzáció a csövet még jobban felforrósítaná.


Azért kérdezem főleg, mert néha nem "forr ki" rendesen a kávé, csak szörcsög, alig jön egy kevés, közben dől a gőz (nem a túlnyomásszelepen, hanem a csövön). Ha érteném, hogy működik, rá tudnék jönni, mi a baj. Vasfűrésszel kettévágni a csövet viszont emiatt nem szeretném, hogy megnézzem, mi van belül. :)



2015. aug. 4. 13:41
 1/5 anonim ***** válasza:

"néha nem "forr ki" rendesen a kávé, csak szörcsög, alig jön egy kevés, közben dől a gőz"


nem lehet, hogy túl nagy lángon van a tűzhely, vagy nagy fokozaton?

nem túl kevés a kávé, amit beletettél?


ha a ygenge kávét szereted, akor is többet tegyél bele, és egy kicsit nagyobb lánggal főzd


ki kell tapasztalni a kávé mennyiségét és a láng "erejét"

2015. aug. 4. 14:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Majdnem úgy működik, ahogyan gondolod, kondenzációval is. Mondjuk messze nem minden víz alakul gőzzé. Nem mellékeltél fotót, de egy egyszerű kotyogóban ilyenbe teszed a kávét: [link]

Nyilván nem ebben a helyzetben van, hanem a vékonyodó rész van lefelé. Ez belelóg a felfőfő vízbe, azaz a fejlődő kevés gőz egyszerűen átnyomja a forró vizet a kávé őrleményen. Nem kell túl nagy hűtő, mert nem minden víz alakul át gőzzé.


Az általad sorolt tünetekre a vízkőmentesítés a gyógyír.

10% os ecettel, vagy citromsavval ( [link] öntsd fel jelig, és (kávé nélkül) főzd le. Vigyázat, a forró ecet a szemre, bőrre fröccsenve balesetet okozhat!!! Szedd szét a készüléket, és lehűtve a fellazult vízkődaradkákat öntsd, öblítsd ki. Makacs vízkő esetén ismételd meg a műveletet. A vízkőmentesítés után még 2 alkalommal csak kávé nélküli sima vízzel főzd át, hogy a savak kiöblítődjenek.

Megkönnyebbülten fog szuszogni a készüléked!

Kellemes kávézást!

2015. aug. 4. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:
Vagyis kondenzáció helyett valami olyasmi történik, mint mikor lefedett lábosban kifut a leves?
2015. aug. 4. 16:43
 4/5 anonim ***** válasza:

Igen!

Jó a hasonlat.

Csak itt még a belső fizikai kiképzéssel is segítve van a folyamat, hogy merre menjen a forró víz! (Rá a kávéőrleményre - alulról.)

2015. aug. 5. 10:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:

Utólag olvasva én is a pongyola megfogalmazásodra helyeseltem, de ugye korábban kitárgyaltuk a témát, és értjük egymást úgy látom, fél szavakból.

Nem a kondenzáció helyett fut a leves, hanem a teljes elforrás helyett fut a leves, vagyis egy gőz nyomta gőz-fővő víz elegy adott keresztmetszeten való átnyomása folyik, és ahogy már kitárgyaltuk, azért nincs szükség erőteljes hűtésre, mert nem a teljes víztérfogatot forraljuk el, hanem egy nagyon kis hányadát, éppen csak annyit, amennyi a forró vizet átnyomja a kávéőrleményen... (Szóval a teljes elforralás helyett van csak leveskifutás...)

2015. aug. 5. 11:00
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!