Milyen anyagbol lehet egy "actimel"-es palackba 1Kg-ot tolteni?
Volt egy kerdesem az Actimellel kapcsolatban, es innen jott ez a kerdes.
1 db elokultura sulya 10 a -8on gr, 10a-8*10milliard=1Kg!
Először agyaltam, hogy a bánatba "jön" egy ilyen kérdés. Aztán látom már az actimel oldalán hogy szerintük ugye 10 milliárd élőkultúra van a palackban. Te meg vitatod ezt, mert szerinted egy darab élőkultúra tömege(mert a gramm az tömegmértékegység ám!) 10^-8 gr.
huhh ... csak megértettem :DDD
na nézzük. Ha egy db 10^-8 gramm, akkor 10^8 db tömege 1 gramm, igaz? A milliárd az a 10^9 nagyságrend. Így viszont 10^10 (tízmilliárd) db élőkultúra tömege 100 gram. Ez messze nem 1 kg, csak 10 deka. Hümmm ... De hát nem ír mást az oldaluk sem:
(és itt kattints a "Mi az Actimel" menüpontra.)
Mondjuk nem tudom mekkora a térfogata ennek a palackocskának, és azt sem, hogy honnan vetted az élőkultúra tömegét, de nem tűnik soknak az a 100 g.
Szóval mi is a gondod pontosan?
maci
Egy baktérium (azaz élőkultúra) tömege inkább a 10^(-12) nagyságrendbe esik (azaz 10 a -12-en), nem pedig a 10^(-8)-ba. Vagyis a 10 milliárd (10^10) tömege még mindig csak 10^(-2) gramm, azaz 10 mg. [link]
A krédésre pedig az a válasz, hogy ha a joghurtot kb 1 g/ml sűrűségűnek vesszük (ez a víz, becslésnek jó, bár valamivel biztosan sűrűbb), és 100 g fér egy palackba, akkor annak az anyagnak, amiből 1 kilogramm belefér, legalább 10 g/ml sűrűségűnek kell lennie. Ilyenek az ezüst, a higany, az arany, az ólom, a platina, meg még pár dolog. [link]
Macinak!
Munkam jellegebol kifolyoan szinte allandoan hallgatom (neha nezem is ) a TV-t, es ez a reklam (a szamok nagysaga miatt) kesztetett a kerdes felvetesere.
Koszi a valaszt!
JOJO
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!