Matekosok légyszi, tudnátok segíteni? Képletet szeretnék!
Kezeld úgy, mint egy számtani sorozatot.
Az első elem(a1) az 50, a differenciál(d) szintén 50.
Ki kell számolni az n-edik elemét a sorozatnak(an).Az n a példádban az a szám, ahányadik héten tartasz, mióta elkezdtél spórolni.
an=a1+(n-1)*d.
Ha ez megvan, akkor már ki lehet számolni az első n elem összegét(Sn), tehát hogy az n-edik héten mennyi pénznek kell összegyűlnie.
Sn=[(a1+an)*n]/2
Ehhez nem kell képlet, csak józan paraszti ész.
Megszámolom, hány nap telt el az évben (összeadtam a hónapok napjait +3 nap a júliusból), így kijött 184. 184/7=26
26 hét telt el az évben. Írogasd le:
1. hét - 50 ft
2. hét - 100 ft
3. hét - 150 ft
...
Aztán add össze az összes számot.(ft) És megkapod, hogy mennyi pénznek kell lennie a ládában.
2. vagyok
Bocs, nem voltam figyelmes. Azt vettem alapul, hogy te 2015 év elejétől kezdted gyűjteni. Ha átszámolod a heteket, a módszer jó.
1esnek matematikai szempontbol teljesen igaza van, a 2esnek meg logikai szempontbol!
Ha nem tudod a hulye kepleteket megall a vilah es nem tudod kiszamolni??? Hasznald a fejed! Az arra van es nem a kepletek bemagolasara!!!
Köszönöm a segítséget!
Természetesen nem áll meg a tudomány, ki tudom számolni (pont ahogy ketteske írta, csak megnézem hányadik hét van, azt a számot megszorzom ötvennel - így jött ki hétfőre az 1400 -, majd 50-től ötvenesével emelve összeadom egész addig, amíg eljutok 1400-ig. Úgyhogy köszönöm a bizalmat, csak azt gondoltam, hogy létezik valami gyorsabb és egyszerűbb megoldás, de az 1-es nekem sajna kínaiul van :-) Marad az összeadogatás, de tényleg köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!