Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Lehetséges lesz a jövőben az...

Lehetséges lesz a jövőben az emberi agy digitalizálása, hogy egy ember egy számítógépben éljen tovább a teste helyett?

Figyelt kérdés
A számítógépben elvileg örökké lehetne élni. Ha a számítógép hardverei elkezdenének elöregedni, csak át kell helyezni egy másik számítógépbe.

2015. jún. 23. 19:05
1 2
 11/20 anonim válasza:
44%

Szerintem nem lesz lehetséges.

Ugye a számítógép az igen-nem, azaz igaz-hamis elven működik. Emiatt, ha létrehozzuk a tökéletes mesterséges intelligenciát, akkor az vagy nagyon kiszámítható lesz (mérlegelésnél mindig egy adott sorrendben venné számításba a válasz lehetőségeit és az első alkalmasat választaná), vagy nagyon kiszámíthatatlan lenne (előbbiek véletlen sorrendben figyelembe vétele) és emiatt elveszne az ember személyisége.

Tehát előbb utóbb (szerintem) képesek leszünk létrehozni egy majdnem emberien gondolkodó gépet, viszont az is csak az előre beleprogramozott válaszokat tudja majd adni, attól függetlenül, hogy azok mondjuk más szavakkal lesznek megfogalmazva.

Tehát átültetheted az emlékeidet, és az adandó válaszreakcióidat egy gépbe, de az már nem te lennél.

Arról nem is beszélve, hogy nem lennének igazi érzelmeid (igaz-hamis elv), hanem csak szimulálnád őket.

Amúgy szerintem ez egy komoly etikai vitát vált majd ki, ha egyszer el jutunk odáig, pont az elszemélytelenedés és az örök élet miatt.

2015. jún. 23. 23:07
 12/20 anonim ***** válasza:
25%

"Ugye a számítógép az igen-nem, azaz igaz-hamis elven működik."

Az agy is.

2015. jún. 23. 23:19
 13/20 Gugu Gabor ***** válasza:
81%

Ahhoz hogy ez kivitelezhető legyen ahhoz sokkal mélyebben kéne ismerjük az agy működését mint jelenleg.

Vagyis elméletek vannak még az agy kémiáját is ismerjük, viszont arról hogy konkrétan hogy is tárolja az információt hogy születnek a döntések nem sok információnk van.

A mesterséges intelligenciáról és az agy vs számítógép technológiáról szerintem annyit hogy persze csodás hogy egy adatbázisban a másodperc tört része alatt tudunk keresni és hasonlók, a másik oldalt ott van hogy valóban jól működő beszéd és szövegfelismerő alkalmazás még nem nagyon született, kép felismerés szintén elég gyerek cipőben jár, pár hete volt az óriási hír hogy az MIT robotja tud ugrani. Persze az agy sok helyen csal, de amíg ezeket nem értjük meg és gyanítom hogy ez nem holnap lesz, addig nem fog menni a dolog.

2015. jún. 24. 00:10
 14/20 anonim ***** válasza:
0%

Nem.

Az megvan, hogy ha egy embernek akár a bal, akár a jobb agyféltekéjét eltávolítják, nem felejt el tőle semmit és az IQ-ja sem csökken?

Az agy csak egy tudattalan vezérlő számítógép és interface az anyagi és az anyagtalan között.

2015. jún. 24. 10:40
 15/20 anonim válasza:
29%
Ez már a nagyon távoli jövő zenéje, viszont a jelenlegi ismereteinkkel ez kivitelezhetetlen. De azt most meg tudom neked mondani, hogy ha mondjuk a tudatodat digitalizálnák, akkor az nem te lennél, hanem egy másik személy.
2015. jún. 24. 10:50
 16/20 anonim válasza:
37%
Nem lehet az elmét lemásolni elektronikus hardverként. Mert az olyan lenne mint egy svájcibicskát lemásolni kínában a legolcsobban. Virtuálisan sgeri tem. Iszont lenne rá esély. Csak mire oda jutnánk, már nem tennénk meg, mert addigra nem azlenne a vágy hogy miképp válhatnál robottá örökélettel, hanem hogy miképp lehetnél ujra emberibb. Genetikai háború lessz. Technologiai korlátozások. És amikor elszakad a cérna, isten aki teremtett a technológiája segitségével, mert ugye nem tud varázsolni...hazajön, mert már nem leszünk idevalóak, számüz minket innen és ujból beköszönt a kőkorszak, ujraépülnek a piramisok és beköszönt az új édenkert. És újra eszik valaki a tudás fájáról.
2015. júl. 14. 12:27
 17/20 EagleHUN ***** válasza:

"

Remélem 2080-90 körülre lesz ilyen, mert nem akarok bekrepálni. Nem félek a haláltól, de ha tehetem akkor elkerülném, mert borzasztóan érdekel a tudomány és idegesít, hogy hogyha meghalok, akkor nem láthatom többé, hogy hova fejlődik az emberiség, miket találhatunk más csillagrendszerekben.

A legjobban azt szeretném, ha számítógépen futnék, de rákapcsolódhatnék űrszondák "érzékszerveire" és nézhetném mi van az Alfa Centauri rendszerben meg ilyenek.

"

Én is hasonlóan gondolom, de én erre a megoldást a hibernációban látom. arra még van reális esély hogy az életünkben megcsinálják.

Nekem elég lenne ha 100 évente 100 napra felkeltenek, annyi idő alatt gyorsan átolvasom az elmúlt 100 év fontosabb eseményeit, meg elmondom a történészeknek az idő közben elveszett részleteket régen mi hogy volt, aztán uzsgyi vissza a frigóba. :)

Ez sem örök élet, de a mostaninál jóval több.

2015. júl. 14. 12:51
 18/20 EagleHUN ***** válasza:
59%

"Az agy is."

Pont hogy nem. Egyrészt az agyban bizonyítottan van "talán" állapot is, míg a mai elektronikus eszközökben ez nincs fizikálisan megvalósítva.

Másrészt viszont tudni kell hogy a Szinkron Logikai Hálózatok avagy a Szekvenciális logika, amire a mai számítógépek épülnek, sem tisztán következtetési logika már.

Mert ennek a tulajdonsága pont az hogy a kimeneti állapot nem csak a bemeneti állapottól függ, hanem az előző kimeneti állapotoktól is (minden előzőtől is!)!

Azaz a memóriával rendelkező rendszereket nem lehet leírni sima logikai táblákkal, táblázatokkal már ma sem!

[link]

Persze ahhoz hogy agyszerű legyen egy számítógép működése vagy fizikálisan vagy szoftveresen bele kell kódolni legalább egy harmadik de szerintem inkább 4 alapállapotot a logikába. Ami azt jelenti hogy minimum Trináris, vagy Quadrális logika nélkül nem lehet agyat emulálni/szimulálni sem.

Érdekes hogy a szoftvere bekódolásra több próbálkozás is van/volt erre külön nyelveket dolgoztak ki. De egyik sem működik elég jól. Szerintem a nehezebb úton azaz a hardware módosításával kellene próbálkozni!

2015. júl. 14. 13:02
 19/20 anonim válasza:
17-es az emberi testet a mostani techonologiak szerint max 1 evig tudjuk hibernalni de mar az is veszelyes mivel a bor elrancosodhat es megnyulhat. de ha sok penzed van akkor 3-6 honapokra le hibernalod magad es ezt folytatod a celodig xd csak 1 hibernalas koltsege az idohosztol megfeleloen novekszik. Nekem 3 honapra volt 600 ezer forint.
2015. szept. 14. 21:48
 20/20 EagleHUN ***** válasza:

19-es erre kérnék egy linket, vagy valami forrást, hogy kik "árúsítanak" ilyen szolgáltatást.

Mert kétségeim vannak afelől hogy ez nem-e átverés. Mert 6 hónap az túl rövid idő és elég nehéz lenne bebizonyítania bárkinek is hogy ezalatt nem öregedtél szinte semmit sem.

Mesterséges kómában tartás az nem egyenlő az öregedés lelassításával. Mesterséges kómában már régebb óta lehet tartani embereket akár 6-hónapig de lehet évekig is. De ez nem hibernáció.

Szóval én elképzelhetőnek tartom hogy téged megvágtak 600k-val, de ne legyen igazam.

2015. szept. 15. 11:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!