A 123,321 egy olyan tizedestörtszám, ahol a szám egészrészében szereplő számok a törtrészben fordított sorrendben helyezkednek el. (kérdés a magyarázatban) (? )
Úgy is mondhatnánk, hogy ha a tizedesvesszőre egy tükröt állítanánk, akkor a számok "önmagukat látnák", így az ilyen típusú számokat nevezzük tükörszámoknak. Mennyi az összes 1000-nél kisebb pozitív tükörszám összege?
Egy kis fejtörő a matematika kedvelőinek.
"összeg nekem 48,95-re jön ki, de mindegy."
Mert ha összeadom 0,01-től 0,09-ig a számokat, akkor ha 0,11-től 0,99-ig is összeadom, ki kel vonni belőle a 0,01-től 0,09-ig összeadott számokat. Alapból nem kéne, de itt most nem az a feladat, hogy összeadjuk, hanem hogy összeget számoljunk. És mivel már a 0,01 és 0,09 között vettük 10-től 90-ig a számokat és a törtjeiket, ezért 0,11 és 0,99 között a 11 és 99 közötti számoknál már nem kell venni a 0,01 és 0,09 közötti századék értékét. Tudom, totál nem érthető ahogy próbálom elmondani, de ha utánagondolsz, szerintem rá fogsz jönni, mire akarok kilyukadni.
Sajnos fáradt vagyok, de még holnap utána számolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!