Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Keresek egy statisztikai...

Keresek egy statisztikai próbát, amellyel meg tudom oldani az alábbi problémát: van két mintám, mintánként 5-5 elemmel. Melyik az a próba, ami a két minta elmei közötti kapcsolatot vizsgálja?

Figyelt kérdés
Konkrétabban: egy cég adott évben végzett beruházásainak és a bevételeinek kapcsolata érdekelne. Tehát, hogy van-e függvényszerű kapcsolat az elemek között?

2015. ápr. 22. 15:28
1 2
 1/13 Hardy Weinberg ***** válasza:

Valójában 1 mintád van, amely 5 elemű, és minden elemhez 2 változó értékkel.

Ha csak arra vagy kiváncsi, hogy van-e kapcsolat a két változó értéke között (azaz a befektetések nagyságának változásával változik-e a bevételek nagysága), akkor azt egyszerű korreláció vizsgálattal eldöntheted. Pearson-féle korreláció, vagy nem lineáris kapcsolat esetén Spearman-féle rangkorreláció segítségével.

2015. ápr. 22. 17:40
 2/13 sadam87 ***** válasza:
Korrelációt vagy lienáris regressziót lehet ilyenkor számolni (attól függően, hogy feltételezhető oksági kapcsolat a két változó között - ekkor használjuk a regresszió számítást - vagy sem). De ilyen kis elemszámmal aligha kapsz szignifikáns eredményt (ha csak nem nagyon szoros az összefüggés, de ez akkor minden bizonnyal egy egyszerű diagramon való ábrázolással is látszana).
2015. ápr. 22. 17:42
 3/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Én is korrelációval dolgoztam, és pontdiagrammal szépen ki is jön az így kapott eredmény. Csak levezetés szempontjából lett volna érdekes és a megoldás, de igazából a lényeg így is szemléltethető.
2015. ápr. 22. 17:54
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Hardy-Weinbergnek tetzsik a neve, meg a hozzászólásai is, de most itt szakmai hibát vétett! Valóban ezeket szokás hsználni, de az értelmezés téves!

"Ha csak arra vagy kiváncsi, hogy van-e kapcsolat a két változó értéke között (azaz a befektetések nagyságának változásával változik-e a bevételek nagysága), akkor azt egyszerű korreláció vizsgálattal eldöntheted. Pearson-féle korreláció, vagy nem lineáris kapcsolat esetén Spearman-féle rangkorreláció segítségével."

Egy frászt! A korreláció NEM függetlenségviszgálatról szól. Két folytonos változó simán lehet korrelálatlan, de nem független! (Ha viszont függetlenek, akkor tényleg korrelálatlanok is, az igaz, de az egy másik állítás.)

A korreláció csakis a lineáris kapcsolat szorosságát méri.

A Pearson rangkorreláció pedig csakis a monoton kapcsolat szorosságát méri.

Nem pedig azt, hogy a két mennyiség "összefügg"-e.

Végtelen sok módon összefügghetnek...

2015. ápr. 22. 18:28
 5/13 Hardy Weinberg ***** válasza:
Charlie, igazad van, valóban elég pongyolán és pontatlanul fogalmaztam. Köszönöm a javítást!
2015. ápr. 22. 22:22
 6/13 anonim ***** válasza:

Wow, rakattintottam az "Egy veletlen kerdes"-re es ide jutottam. Elolvastam mindent szorol szora es semmit nem ertek belole. Sracok, mit tanultok, mirol beszeltek?

(nem trollkodas, oszinten erdekel;)

Koszi!

2015. ápr. 23. 22:55
 7/13 anonim ***** válasza:
@6. Matematikai statisztikáról szól a kérdés. :)
2015. ápr. 24. 06:50
 8/13 anonim ***** válasza:

oke, de ez mar egyetemi szint, nem?

(reg voltam iskolas, nem emlexem h valaha is tanultam volna ilyet :(

2015. ápr. 24. 07:43
 9/13 anonim ***** válasza:
Igen, de nem olyan súlyosan. Akár 1-2. félévben is lehet lightos statisztika, szaktól függően. (De matek szakon sokadik félév, igaz mélyebben is tanuljuk/tuk.)
2015. ápr. 24. 08:07
 10/13 anonim ***** válasza:
Jó, ezt nem becsmérlően írtam, jó kurzusok ezek nagyonis, arra utalok, hogy egyáltalán nem olyan ördöngős dolgok azért, de valóban egyetemi anyag!
2015. ápr. 24. 09:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!