Keresek egy statisztikai próbát, amellyel meg tudom oldani az alábbi problémát: van két mintám, mintánként 5-5 elemmel. Melyik az a próba, ami a két minta elmei közötti kapcsolatot vizsgálja?
Valójában 1 mintád van, amely 5 elemű, és minden elemhez 2 változó értékkel.
Ha csak arra vagy kiváncsi, hogy van-e kapcsolat a két változó értéke között (azaz a befektetések nagyságának változásával változik-e a bevételek nagysága), akkor azt egyszerű korreláció vizsgálattal eldöntheted. Pearson-féle korreláció, vagy nem lineáris kapcsolat esetén Spearman-féle rangkorreláció segítségével.
Hardy-Weinbergnek tetzsik a neve, meg a hozzászólásai is, de most itt szakmai hibát vétett! Valóban ezeket szokás hsználni, de az értelmezés téves!
"Ha csak arra vagy kiváncsi, hogy van-e kapcsolat a két változó értéke között (azaz a befektetések nagyságának változásával változik-e a bevételek nagysága), akkor azt egyszerű korreláció vizsgálattal eldöntheted. Pearson-féle korreláció, vagy nem lineáris kapcsolat esetén Spearman-féle rangkorreláció segítségével."
Egy frászt! A korreláció NEM függetlenségviszgálatról szól. Két folytonos változó simán lehet korrelálatlan, de nem független! (Ha viszont függetlenek, akkor tényleg korrelálatlanok is, az igaz, de az egy másik állítás.)
A korreláció csakis a lineáris kapcsolat szorosságát méri.
A Pearson rangkorreláció pedig csakis a monoton kapcsolat szorosságát méri.
Nem pedig azt, hogy a két mennyiség "összefügg"-e.
Végtelen sok módon összefügghetnek...
Wow, rakattintottam az "Egy veletlen kerdes"-re es ide jutottam. Elolvastam mindent szorol szora es semmit nem ertek belole. Sracok, mit tanultok, mirol beszeltek?
(nem trollkodas, oszinten erdekel;)
Koszi!
oke, de ez mar egyetemi szint, nem?
(reg voltam iskolas, nem emlexem h valaha is tanultam volna ilyet :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!