Hogy tudnám kiszámolni egy csőre feltekert ponyva hosszát, ha nem tekerem le? Ismerem a ponyva vastagságát és a tekercs vastagságát. Van erre valami képlet?
Úgy első közelítésben két henger (a cső és a teljes tekercs) térfogatának különbségeként is meg kell kapnod a ponyva térfogatát, valamint a v*h*s szorzatként is, ahol v az ismert vastagság, h a keresett hossz, és s a ponyva szélessége/a henger magassága, amit nem írtál, hogy ismersz, de szerintem le tudod mérni.
(Másrészt ugye ez csak közelítés, mert nem tudjuk, hogy mennyi levegő van a tekercsben, meg hasonlók…)
Lehetne átlagos körátmérővel számolni:
D' = (tekercs átmérő - cső átmérő) / 2
n(réteg) = (tekercs átmérő - cső átmérő) / ponyva vastagság
ponyva hossz = D' * n * pi
De csak elméletben, új ponyvánál, #1 utolsó mondata miatt.
A tekercs-átmérő sem lesz mindenütt egyforma.
n a valóságban nem egész szám, stb.
> „…amit nem írtál, hogy ismersz, de szerintem le tudod mérni.”
Buta vagyok, az s kiesik majd az egyenletből, nem is kell megmérni (ugye a henger magasságával egyezik, ami a másik oldalon szerepel tényezőként).
Szóval a képlet, amit javasolni próbáltam:
h = π*(R^2 – r^2)/v,
ahol r a cső sugara, R a tekercs sugara, v a ponyva vastagsága.
Egy bő 10%-os hiba mindenképpen lehet abban, amit mondunk, semmi sem ideális.
Másrészt elméletileg a térfogatos verziónak kéne pontosabbnak lenni, hiszen az átlagolásosnál négyzetesen növekvő dolgot becsülsz a lineárisan növekvő középértékével.
Harmadrészt az átlagátmérő számolásához nem inkább simán összeadni kell a sugarakat? Legalábbis, ha ügyes vagyok, akkor éppen n = 81 réteget számoltál… Viszont ha ez így van, akkor elvileg egész jók a közelítések… Ha 40-et, akkor leshetünk.
Összegezve, ha 25 és 35 méter között van a hossza, akkor én büszke leszek magamra.
h = π*(R^2 – r^2)/v
h = 3,1416*(8,4^2-4,35^2)/0,05= 3244,48 cm
R' = (8,4+4,35)/2= 6,375
h = 2*π*R'*81 = 3244,48 cm ; ugyanaz
"n(réteg) =" ; Ezt elqrtam, természetesen vagy a sugárral kell számolni, vagy osztani 2-vel.
"...az átlagolásosnál négyzetesen növekvő dolgot becsülsz a lineárisan növekvő középértékével."
Ez nem igaz, a sugarak, körkerületek lineárisan nőnek, tehát a két közelítés ugyanaz.
> „Ezt elqrtam, természetesen vagy a sugárral kell számolni, vagy osztani 2-vel.”
Nem ezt, ezt:
> „D' = (tekercs átmérő - cső átmérő) / 2 ”
Itt összegzés kéne legyen…
> "...az átlagolásosnál négyzetesen növekvő dolgot becsülsz a lineárisan növekvő középértékével."
Eegen, ezt én k**tam el… Túlbonyolítottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!