Mekkora a csavarok megengedhető felületi nyomása?
Figyelt kérdés
Van erre valahol egy táblázat? Fémtechnogiaiban és muszaki tablazatokban sem találtam. Ez egy anyagra jellemző érték. Felületi nyomásra történő méretezéshez kell.2015. ápr. 3. 15:23
2/4 anonim válasza:
Csavarokat nem ellenőrzünk/méretezünk felületi nyomásra! Nem az a rendeltetése. Szerintem kevered a szegecsekkel.
3/4 anonim válasza:
Az orós-anya párosítástól függ. Adott pl. egy orsó , amihez választasz egy anyát , és táblázatból kiolasod,hogy a megengedett felületi nyomás pl. 15 Mpa. Aztán a csavart meghagyod,de az anyát lecseréled valamiylen más anyagra,akkor már lehet arra a párosításra csak 7Mpa lesz a megengedett érték. Én már találkoztam ilyen táblázatokkal,szóval léteznek ilyenek,csak nem oylan egyszerű őket megtalálni,mintahogy pl. egy szabványos ékszíjtárcsa jellemző méreteit sem,vagy egy szabványos reteszenk a mérteteit,stb stb.
4/4 anonim válasza:
mérnököknek való gépelemek könyveket lapozz fel/ géptervezési segédletet. Én személy szerint csak egyet tudok ajánlani amit ismerek : Ungár Vida - Segédlet a gépelemek I-II kötetéhez. Ezt a Miskolci Egyetemen rakták össze még vagy 30 éve ,és könyv utolsó 1/3-ad kb. csak ilyen és hsonló táblázatokat tartalmaz. Annyi,hogy azóta már megváltoztak az anyagejölések,meg úgy általában a jelölések ,de attól még jól használható szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!