Beszéd aktus elméletet el tudja magyarázni nekem valaki egyszerüen?
Volt ezzel kapcsolatos kerdes, olvasd at a parebeszedet, abbol sokminden kiderul, ha valami nem vilagos, akkor kerdezz.
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..
Hát nekem a teljes elmélet kéne hogy meg értsem hétköznapi nyelven egyszerüen.
Cél hogy képes legyek a beszéd aktus elmélet alapján elemezni.
Ez a feladat. de jó lenne ha a megoldás előtt valaki le írná nekem az elméletet szálybarágósan.
GYAKORLÁS
Keressünk beszédaktusokat, implikatúrákat, maxima-sértéseket, preszuppozíciókat, stb. az alábbi szövegben! Értelmezzünk pragmatikai keretben a megnyilvánulásokat!
Anakin Skywalker: Láttam a hajódat. Miért jöttél utánam?
Padme Amidala: Annyira aggódtam érted. Obi-Wan szörnyű dolgokat mondott.
Anakin: Miket mondott?
Padme: Azt, hogy átálltál a sötét oldalra, és hogy gyerekeket öltél.
Anakin: Obi-Wan megpróbál ellenem fordítani téged!
Padme: Csak aggódik értünk.
Anakin: Értünk?!
Padme: Tudja....segíteni akar neked. Anakin, mi más kell, mint a szerelmünk?
Anakin: A szerelem nem tud megmenteni, arra csak az új hatalmam képes.
Padmé: De milyen áron? Te jó ember vagy Anakin, ne csináld ezt!
Anakin: Téged nem veszítelek el úgy, mint anyámat! Nagyobb hatalmam lesz, mint amiről egy Jedi akár álmodni merhet, és ezt érted teszem, hogy megvédjelek.
Padme: Utazzunk el együtt. Éljünk a gyerekünknek. Kérlek, hagyjuk itt ezt az egészet, amíg még lehet!
Anakin: Értsd már meg, nem kell most már elmenekülnünk innen! A Köztársaságban újra béke van. Erősebb vagyok a Kancellárnál is...legyőzhetem őt, ha akarom! Te meg én az egész galaxis urai lehetünk. Úgy lehet minden, ahogy mi akarjuk.
Padme: Nem tudom elhinni. Obi-Wannak igaza van, más lettél.
Anakin: Egy szót se akarok hallani többet Obi-Wanról. A Jedik ellenem fordultak, ne kövesd a példájukat!
Padme: Nem vagy már önmagad, kedvesem, a lelkembe tiporsz. Olyan útra léptél, amin nem tudlak követni.
Anakin: Talán Obi-Wan miatt?
Padme: Nem, amiatt, amit tettél, és amit még tenni akarsz! Állj meg, fordulj vissza, Anakin. Szeretlek!
Anakin: Hazugság! Együtt vagytok! Idehoztad őt, hogy megöljön!
Padme: Nem! Anakin!
Obi-Wan: Engedd el, Anakin! Hagyd őt békén!
Anakin: Ellenem fordítottad Padmet!
Obi-Wan: Te fordítottad őt magad ellen!
Anakin: Nem engedem, hogy közénk állj!
Obi-Wan: A tébolyult dühöd és a hataloméhséged, az áll közétek. Térj magadhoz! Hagytad, hogy a Sötét Nagyúr megfertőzze az elméd, és azzá váltál, aminek az elpusztítására esküdtél fel!
Anakin: Ne próbálkozz, Obi-Wan! Átlátok a Jedik hazugságain! én már nem félek a sötét oldaltól....elhoztam a békét, a szabadságot, az igazságot és a biztonságot a birodalmamba.
Obi-Wan: Miféle birodalmadba?!
Anakin: Ne kényszeríts rá, hogy megöljelek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!