Mekkora erő kell egy telefonkönyv kézzel történő ketté tépéséhez?
Utolsó válaszoló vagyok ,én gépészmérnökire járok , talán tudok segíteni.
Nem nagy dolog kiszámolni , csak ismerni kellene a konkrét adatokat , de paraméteresen attól még fel tudom vázolni.
Tegyük fel,hogy ismerjük a könyv anyagának szakítószilárdságát (szilárdságtani feladatokban nem ezt szokták használni,hanem a folyáshatárt , de most nekünk a célunk az,hogy teljesen elszakítsuk)
Ezután leméricskéljük, a könyv kersztmetszetének oldalait és kiszámoljuk a területét. A keresztmetszet egy négyzet lesz , ami jó , mert arra kapsából ismerjük az összes dolgot (keresztmetszet terültetét tudjuk számolni , ha szükséges akkor másodrendű nyomatékot , poláris másodrendű nyomatékot) Egy I gerendánál már kicsit macerásabb lenne a helyzet , de amúgy nem sokkal ugyanis annak az adatatit is (megspórolva a bonyolult számítást) szabványból szokták kinézni.
Eddig van ugye : egy anyagjellemzőnk (folyáshatár) és egy megometria jellemzőnk (keresztemteszet)
Kíváncsiak vagyunk a megengedhető legnagyobb ereőre. Ezt úgy hívjuk,hogy TERHELHETŐSÉG meghatározása.
Ezután még azt kéne eldönteni,hogy milyen igénybevételnek foguk kitenni a könyvet. Csak egy sima húzásnak , esetleg sima nyírásnak , vagy vmi összetett igénybevételnek mint pl. Húzás+Csavarás , Húzás+Nyírás , Húzás+Csavarás+Hajlítás. Ha ezt eldöntöttük , akkor felírjuka megfelelő egyenletet.
Nézzük modnjuk ne a legegyszereűbbet (húzús,nyírás) Hanem nézzük mondjuk a húzást+csavarást.
Felírjuk az egyenletet :
Szigma(redukált)= négyzetgyök(Szima(húzó)^2+béta*tau^2)
Béta értéke 3 vagy 4 lehet , aszerint,hogy Mohr vagy a HMH elmélet szerinti redukált feszültséget számolsz ( ha 4-egyl számolsz , az a szigorúbb , tehát ott kisebb erő fog kijönni , az a biztonság irányába téved)
Szigma(húzó) és Tau(csavaró) -t ha kifejted , akkor mind a kettőben megjelenik a Ft terhelő erő , amire ha átrendezed az egyenletet , akkor megkapod a konkrét értéket.
Szóval kb. így kellene ezt megcsinálni:) Ha sikerül szerezned konkrét adatokat,akkor abból amit írtam, ki tudod hozni.. :)
Hááát én szakközépbe járok és 1. év, hogy mechanikát tanulunk. :D Az évben statikai és szilárdságtani feladatokat veszünk, no meg persze a hátterét és a szilárdságtant csak nemrég kezdtük el. Szóval úgy kb. a felét-2/3-adát értem. :D
De nagyon köszönöm a válaszodat, ment a zöld. ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!