Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi történne ha egy golyót...

Mi történne ha egy golyót leraknék az asztalra aminek a tömege kb 1millió tonna?

Figyelt kérdés
tudom hogy lehetetlen de érdekelne mi történne beszakadna az asztal meg minden ami alatta van vagy saját gravitációs mezeje lenne és elkezdené vonzani a tárgyakat?
2015. márc. 2. 19:53
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
az én elképzelésemben narancs nagyságú a golyó és mivel ekkora tömeg lehetséges feltételezem,hogy a technológiával nem jelent gondot az anyag elpusztíthatatlansága se és a tömeg növelése meg csökkentése sem. de akkor 100.000.000bar nyomásnál is ugyanez lenne a hatás? ez nagyon fontos mert az én elképzelésemben kb 1dm átmérõjü a golyó és nagyon fontos hogy az én elképzeléseim szerint válaszoljatok.
2015. márc. 2. 23:39
 12/20 anonim ***** válasza:

Ha 10* akkora, akkor 1/100-ad része a nyomás. (A felület 100*os)

De valszeg 10.000.000 bar nyomásnál is hasonló lenne a hatás.

2015. márc. 2. 23:59
 13/20 A kérdező kommentje:
ja még azis érdekelne hogy az asztalra helyezés után az asztal az ugy szakadna be mintha baltával belebsznék vagy szabályosan kör alakú lyuk keletkezne?
2015. márc. 3. 00:24
 14/20 A kérdező kommentje:
ja persze terület az négyzet cm. bocsika
2015. márc. 3. 00:26
 15/20 anonim ***** válasza:

Mivel lassú, szétroppanna az egész asztal.

Alatta is a sebességtől függne, hogy milyen lyukat üt.

2015. márc. 3. 06:43
 16/20 A kérdező kommentje:
de 1millió tonnás és 1négyzetdeciméter területü az úgy lyukasztaná át az asztalt mint egy tü a szövetet...
2015. márc. 3. 07:30
 17/20 Wadmalac ***** válasza:

Nem lyukasztana az, csak törne. Tök mindegy, mekkora tömeg, a "kés a vajban" effektushoz az kell, hogy a nagyon kicsi pontra koncentrált erőhatás ott, a pontban, nyomásként legyen elég magas, de maga az erő kisebb legyen, mint ami tolni (és mondjuk törni) tudja a testet.

Vagy nagy sebesség kell, hogy a lyukasztandó tárgy a tehetetlensége miatt ne tudjon elmozdulni az erőhatás irányába elég gyorsan.

Ha egy asztal lapjára teljes élhosszal rányomod, a világ most létező legélesebb kése sem átvágni fogja, hanem lenyomni, törni. Túl nagy a felfekvési felület.

Egy tű már más téma. Persze asztal anyaga válogatja, de egy átlagos nyersfa asztalon egy négyzetmilliméternél kisebb hegyű tű már áttolható lehet rajta.

A szupernehéz narancsod viszont biztosan nem.

Ha hangsebesség fölött érkezik, biztosan tud szép kerek lyukat ütni, de csak úgy "leejtve" pár centiről biztosan nem.

2015. márc. 3. 08:13
 18/20 anonim ***** válasza:

Kicsit másképpen: a roncsolás mikéntje nagyon függ az erőhatás időtartamától.

Szabad esésben (nulla kezdősebességről) fél tized mp alatt csak 1,25 cm-t, egy tized mp alatt 5 cm-t süllyedne a golyó, és ez nagyon-nagy idő ahhoz, hogy az erő szétterjedjen az asztalban, és szétroncsolja azt.

Hasonlat: egy kicsi golyót neki dobsz az ablaküvegnek, vagy átlövöd rajta puskával - betörik, ill. kilyukad.

2015. márc. 3. 12:22
 19/20 A kérdező kommentje:
én szerintem akkoris lyukat ütne mert ehhez nem csak a sebesség számít hanem a tömeg is most egy 1négyzetmilis tüt átszursz egy asztalon max 2kilóval nyomod ez meg 1millió tonna 1négyzetdeciméterre...
2015. márc. 4. 14:53
 20/20 anonim ***** válasza:

Figyelj, most magyarázták el hozzáértők, hogy mi a helyzet.

Miért erősködsz, ha nem értesz hozzá?

Ha rátennéd a golyót, az szép lassan indulna el lefelé.

A hatása az asztalban hangsebességgel terjed (pár km/mp).

Az asztal először behajlana, aztán pár tizedmp. után az egész szétszakadna.

2015. márc. 4. 16:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!