Hogyan tudtak lefényképezni villámot miközben lecsap?
Félreérthető a kérdés, úgyhogy itt próbálom úgy megfogalmazni, hogy érthető legyen.
A villám ugye közel fénysebességgel halad, fénysebességgel csap le a földre, úgyhogy mondjuk akár több 100 km-t is néhány milli v. nanoszekundum alatt tenne meg.
Ha ez így van, akkor hogyan képesek lefényképezni a villámot, miközben lecsap? Tehát mondjuk úgy, hogy félidőben, amikor még a földfelszíntől 200 méterre van. Hiszen fénysebességgel játszódik le az egész.
Igen, vagy nagy sebességű kamerával, vagy esetleg rövid expozíciós idejű fényképezőgéppel, amit egy fényérzékelő áramkör indít.
A villám szerintem sem fénysebességgel halad. Különben nehéz lenne ilyen felvételeket csinálni.
"félidőben, amikor még a földfelszíntől 200 méterre van"
Ezt nem fogod tudni lekapni hosszú expozíciós idővel! :)
Én egy alapszintű digitális fényképezővel fényképeztem, sorozatfelvétellel. Amikor jön a vihar, nagyjából tudni lehet, hogy merre villámlik, sőt, nagyjából azt is meg lehet tippelni, hogy mikor fog a következő lecsapni. Ha úgy sejtettem, hogy most villámlani fog, akkor ott egy 20-as sorozatot elfényképeztem, így kb. 200 képből sikerült egy olyan, ahol egy teljes villám látható, meg egy olyan, amin egy kezdődő villám.
De ha van AM-rádiód, az kb. egy tizedmásodperccel hamarabb kezd el recsegni, mint ahogy a villám megjelenik, mivel ugye a villám lecsapása előtt már megindulnak az elektromos folyamatok, így egy középhullámú rádióval felvértezve, jó reflexekkel ennél sokkal jobb hatásfokkal is lehet villámot fényképezni.
A háztartási áram nagyjából fénysebességgel halad, a villám pedig ennél sokkal-sokkal lassúbb.
A felvételen az a sok cikázó valami az elővillám volt, a végén az egy fényes az a villám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!