Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Minél kisebb a fény hullámhoss...

Minél kisebb a fény hullámhossza, annál lassabban halad, és annál roncsolóbb hatású?

Figyelt kérdés
A lassabban haladást úgy értem, hogy mivel sűrűn hullámzik, ezért nagyobb utat kell összességében megtennie, ezért A-pontból B-pontba lassabban jut el, mint mondjuk egy hasszú hullámú elektromágneses sugárzás.
2015. febr. 12. 17:45
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

(

Csak nagyon zárójelben... Érdekes, hogy szinten minden ábra úgy ábrázolja az elektromos és mágneses komponenst, mint a fenti linken, hogy azonos fázisban vannak, ami kicsit fura. Egyetlen képet találtam, ami energia szempontból logikusabb, legalábbis szerintem.

[link]

)

2015. febr. 13. 00:33
 12/14 Vree ***** válasza:

^ezt említettem korábban egy másik topikban ( nem tudom erre gondolsz-e ):

Az elektromos és mágneses komponensnek (E és B mező) muszáj egy fázisban lennie, mert pont ez a kettő egyesítésének a lényege. Ezt fedezte fel Faraday és ezt fejezte ki Maxwell az egyenleteivel is. (egyébként visszahelyettesíthető a Maxwell–Faraday indukciós egyenletbe) A kettőnek ugyanabban a pillanatban egyidőben kell a legmagasabb és a legalacsonyabb ponton lennie.

Az ok, amiért egy közkeletű tévedés van, hogy csúszásban lennének, valószínűleg arra vezethető vissza, hogy mérőeszközök esetében érvényesül egyfajta visszacsatolási hatás, egy antenna esetében maga az eszköz hoz létre egy önindukciós mezőt közvetlenül az érintkező felület közelében. Ez azonban egy indukciós jelenség, ami csak közvetlenül az antenna szomszédságában érvényesül, nem az elektromágneses hullám természete.

2015. febr. 13. 01:13
 13/14 anonim ***** válasza:

"A kettőnek ugyanabban a pillanatban egyidőben kell a legmagasabb és a legalacsonyabb ponton lennie. "

Ahamm, akkor ezt értettem félre, köszönöm! :)

2015. febr. 13. 01:57
 14/14 anonim ***** válasza:

Vákuumban a sebesség nem függ a fény hullámhosszától, de különféle közegekben már igen.

Az energiával viszont igazad van. Nem azért roncsolóbb, mert hosszabb utat tennének meg a fotonok, hanem azért, mert a rövidebb hullámhosszhoz nagyobb energia tartozik.

2015. febr. 13. 17:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!