Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Mi a léptékvonalzó és mire jó?

Mi a léptékvonalzó és mire jó?

Figyelt kérdés
2010. febr. 10. 18:33
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

A léptékvonalző a térképszerkesztők által használt eszköz. Két (régebben rézből készült) derékszögű háromszög, amelyek egy adott méretarányban készülő térképen való munkához van kalibrálva.

Pl: az átfogóikon nem centiméter beosztás, hanem 1:4000 lépték esetén 2,5 mm-enként 10 m jelölés, ill 25 mm-enként 100 m osztás van.

A befogón ugyanez 3,535534 mm-enként, ill. 35,35534 mm-enként (remélem, jól számoltam a Pythagoras-képlettel :), hogy egymáson elcsúsztatva a skálázott átfogóra merőlegesen is tudjuk a kívánt távolságot kiszerkeszteni.

Szerintem :)

2010. febr. 10. 20:59
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Semmi kétségem, hogy az első válaszoló által leírt eszköz létezik, sajnos nem volt szerencsém találkozni vele, pedig nagyon érdekelne.

Nem kevés nosztalgiával vettem elő a fiókból azt az eszközt, amit mi léptékvonalzóként ismertünk, és naponta használtunk.

Ugyanis szerkesztőként dolgoztam egy olyan gépgyártó cégnél, ahol sok munkadarab több méteres nagyságú volt, és ezeket kézzel le kellett rajzolni a gyártáshoz. A rajzlap mérete nem tette lehetővé az 1:1 - es ábrázolást, ezért kicsinyítve kellett ábrázolni azokat.

Itt jött a léptékvonalzó.

Képzelj el egy kb. 5 mm átmérőjű 30 cm hosszúságú rúdra 3db egymástól 120 fokra elhelyezett kb. 15 fokos csúcsszögű kb. 1cm magas és 30 cm hosszú hasábot. Nem tudom, érthető-e?

Így a 3 hasábon összesen 6 felület van, amikre különféle léptekeket véstek, meglehetősen nagy pontossággal.

Az enyémen a következő léptékek vannak: 1:100, 1:50, 1:25, 1:20, 1:75, 1:125. Alkalmazási területtől függően vannak (voltak) más beosztásúak is.

Namármost. Ha pl. egy 2 x 3 méteres darabot kellet lerajzolni 1:5 - ös léptékben, akkor nem kellett a méreteket elosztani, hanem a léptékvonalzó 1:50 skálájával azonnal be lehetett jelölni a rajzolandó hosszúságot.

Manapság a rajzoló programok ezt feleslegessé teszik, valószínüleg azért nem ismert már. Mint ahogy a logarléc is kiment a divatból.

2010. febr. 10. 23:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!