Pantográfot szeretnék készíteni rajzoláshoz. Hol találok hozzá méretezést?
Előre is köszi!
Üdv R.
Kedves Válaszoló!
Gugli nekem is barátom, nem csak Neked :D. Mindezeket megtaláltam már, sőt kinyomoztam, h hol lehet rendelni Bp-n (drágáér') betűkészlettel stb. Nekem kimondottan a méretezésre van szükségem.
Azért köszi!
R.
Ehhez nem méretezés képlet kell, hanem kis geometriai számítás.
Tudd, hogy milyen arányos nagyításokat és kicsinyítéseket akarsz elérni. Aztán kicsit rajzolsz és számolsz.
Kedves Wadmalac!
Köszi. De mi is a függvénye a nagyításnak/kicsinyítésnek így h egy többcsuklós szerkentyűről van szó, aminek csak a rögzítési pontja állandó?
Azért mindenkinek nyomtam egy-egy zöld kezet.
Üdv R.
Először készíts szabadkézi vázlatot, hogy pontosan milyen lesz az elrendezés. Csuklók, karok feltüntetésével, stb.
A nagyítások számításához pusztán geometriai számítások szükségesek, ezek kinematikai alapismeretek alapján tehetők.
Ha megvannak a geometriai számítások, akkor az egész eszközt szerkeszd ki méretarányosan 1:1-be, hogy lásd milyen is lenne.
A geometriai számítások egyébként nem keverendők a méretezéssel. A méretezés ugyanis azt jelentené, hogy szilárdságtani megfontolásokból kiindulva határozzuk meg a szükséges méreteket, jól megválasztott biztonsági tényező mellett.
Kedves Válaszolók!
Kicsit túlbecsülitek a felkészültségemet... torzításmentes kinematikai végzettségem nincs :DDD
Nem lehetne valahol egy mintát szerezni?
Üdv R.
Gondolkodjál arányos paralelogrammákban. Egy nagy paralelogramma, annak két karján a kisebb paralelogramma két másik karjának forgáspontja.
Az a lényeg, hogy a kis paralelogrammádnak mind a négy karja a naggyal azonos arányba állítható legyen.
Kedves Válaszadók!
Mindenkinek küldtem egy-egy zöld kezet. Köszi a próbálkozásaitokat és javaslataitokat, még ha nem a kérdésemre válaszoltatok is. A méretezés elég lett volna, nem most akartam mérnöki diplomát szerezni.
Üdv R.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!