Az 1500-as években mivel gyújtottak tüzet a falusiak Magyarországon?
Nem értem. A kovát, meg az acélt, meg a taplót egymáshoz dörzsölték, és tűzet csiholtak? Azt kérdeztem, hogy mivel gyújtottak tüzet, és nem azt, hogy a szikrát, vagy akármit, mivel táplálták nagyobb tűzzé.
De akkor megkérdezem kicsit másképp:
Az 1500-as években mivel gyújtottak tüzet a falusiak Magyarországon, és hogyan??
A dolog lényege az volt, hogy nagyon ritkán gyújtottak tüzet. Kemencében, tűzhelyben mindig hagytak annyi parazsat, hogy másnap fel tudják éleszteni a tüzet. Ha kialudt a tűz valami miatt, akkor kértek parazsat a szomszédból.
Amikor már volt gyufa, de még nagyon drága volt, az uradalmi pásztorok három szál gyufát kaptak tavasszal, amikor kihajtották az állatokat. Aztán kint éjszakáztak velük a szabad ég alatt, messze a falutól, várostól, és egészen a késő őszi behajtásig azt a három szál gyufát kellett beosztaniuk a tábortűzhöz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!